Първа стъпка към връщане на ГДБОП в МВР

32384
Първа стъпка към връщане на ГДБОП в МВР
Снимка: БГНЕС

Комисията по правни въпроси към Народното събрание одобри на първо четене поправки в Закона за Министерството на вътрешните работи. С тях на практика се връща старият закон за МВР, който бе променен от кабинета "Орешарски".

По този начин Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) ще бъде извадена от Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) и ще се върне в системата на Министерството на вътрешните работи. С промените внесени от Цветанов се връщат и правомощия на президента да назначава със своя указ председателя на ДАНС и главния секретар на МВР.

Народното събрание на крачка от реформа на ДАНС и ГДБОП

Приемането на новия закон за ДАНС изглежда вече само формалност, след като на първо четене текстът вече беше одобрен на днешното плен...

Те бяха подкрепени от представителите на управляващата четворна коалиция в правната комисия, срещу тях гласуваха БСП и ДПС, а "Атака" се въздържа, информира БГНЕС.

Явор Хайтов от „Български демократичен център“ обясни, че текстовете връщали правилата от 2000 г., когато бил най-успешният период за МВР. Затова и хората на Бареков щели да подкрепят закона, предложен от Цветан Цветанов и други депутати от ГЕРБ.

БСП и ДПС заявиха, че не са убедени в промените. Явор Нотев каза, че „Атака“ ще се въздържи, но това щяло да е „активно въздържане“. Хората на Сидеров не подкрепят връщането на функциите на президента. Те обаче били готови да подкрепят отделни елементи от промените при гласуване на закона на второ четене, информира агенция ПИК.

"Проектозаконът ще даде възможност да възстановим доверието в системата. С приемането му ще можем да говорим за евроатлантически ценности и интегритет в системата за сигурност", каза по време на заседанието вносителят на промените Цветан Цветанов. Според него със законопроекта се връща балансиращата роля на президента в сектор "Сигурност", което ще доведе до невъзможност да се изпадне в ситуацията от преди една година и половина. Тогава президентът Росен Плевнелиев одобри новия Закон за МВР, който отнема правомощията му да издава указ за назначаването на председател на ДАНС, а дни по-късно на поста застана Делян Пеевски.

Вадят ГДБОП от МВР

Една от първите реформи в структурите на МВР ще е да се извади Главната дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП), предаде ...

Според Цветанов вторият акцент е възстановяването на ГДБОП в структурата на МВР. За да защити това решение, той цитира твърдения в доклада на Държавния департамент на САЩ от началото на 2014 година, според които изваждането на ГДБОП от МВР е затруднило разследването на важни международни операции с участието на България.

"Ще върнем интегритета в полицията, защото с промените на министър Цветлин Йовчев имаше дезинтегриране на системата за сигурност", посочи бившият вътрешен министър. Според него с промените ще се възстанови и кариерното развитие с конкурсно начало в системата, което е било изгубено с измененията в закона, извършени от предишното правителство.

Принципна подкрепа за законопроекта на Цветанов изрази от името на Министерството на вътрешните работи зам.-министърът Красимир Ципов, който доскоро бе колега на Цветанов в парламентарната група на ГЕРБ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика