Радев и Макрон единодушни за социалния дъмпинг, отбраната и миграцията

3562
Радев и Макрон единодушни за социалния дъмпинг, отбраната и миграцията
Снимка: БГНЕС

С Румен Радев имаме съвпадение по 3 основни теми – командироване на работници, отбрана и миграция. Това каза президентът на Френската република Еманюел Макрон по време на пресконференцията след срещата му с българския държавен глава Румен Радев в двореца „Евксиноград“ във Варна.

„Искам да ви кажа колко съм щастлив да бъда днес тук и да засвидетелствам приятелството, което съществува между двете страни. Преди 10 години последно е бил френски президент в България. Това посещение ще да даде възможност да засвидетелстваме жизнеността на нашата връзка. Отношенията ни в областта на индустрията, отбраната цифровизацията се задълбочават. Ние сме тук, за да насърчим това развитие. Нашето двустранно сътрудничество почива на добрите взаимоотношения, които съществуват между нашите администрации, експерти, които подготвят председателство“, заяви Макрон.

По думите му тези отношения почиват на рамката, която поставя ЕС. „Споменахме теми, които са в краткосрочен план и ако работим заедно, можем да постигнем напредък и да вървим към една закриляща Европа. Имаме съвпадение на мненията по 3 основни теми – реформата на директивата за командироването на работници и служители. Благодаря, че ясно се обявихте срещу социалния и данъчния дъмпинг“, добави френският президент.

„Благодаря ви за тези ясни думи във връзка със социална Европа. Втората тема е свързана с отбраната. Имаме воля да работим конкретно относно приобщаващото сътрудничество. Много говорихме по темата Европа на отбраната. Време е вече да предприемем действия. Третата тема, по която има истинско съгласие е свързана с миграцията и със засилването на контрола. В две отношения трябва да разгледаме тази тема. От една страна предстои разглеждане на европейската регламентация, свързана с тези теми“, посочи Макрон.

Български и румънски превозвачи се обявиха против желанието на Макрон за край на социалния дъмпинг

Румънските превозвачи заплашиха с протест френския президент Еманюел Макрон. Недоволството им е резултат от желанието му да сложи край ...

„След 2015 г. се взе решение тя да бъде подобрена в областите свързани с управление на границите, убежището и засилване на контрола. Вторият аспект е свързан с присъединяването на България към шенгенското пространство. Всички сме съгласни, че България е изпълнила изцяло критериите. Моето желание е да се преразгледат тези правила и България да участва в дискусията“, каза още Еманюел Макрон.

България трябва да стане пълноправен член на шенгенското пространство, допълни той.

„Постигнахме съгласие по 4 точки. Първата е да разчупим тази стена, която разделя новите от старите членки, въз основа на която се стига до различия в развитието, да постигнем сближаването им. Също така втората точка е свързана с Европа на отбраната. Третата точка е свързана със съвместната работа при разглеждането на правилата при миграцията. България да стане пълноправен член на шенгенското пространство. Четвъртият етап е свързан с бъдещите проекти за развитието и подема на ЕС както в икономически, така и във финансов план“, заяви Макрон и подчерта, че с Радев са постигнали съгласие, че България трябва да работи съвместно с тях.

България е против измамите със социални осигуровки и заобикалянето на правилата. Това каза от своя страна българският държавен глава Румен Радев.

По думите на българския държавен глава основният приоритет за България остава максимална степен на интеграция в европейските структури и политики, както и участието в нови инициатива на засилено сътрудничество. „Споделих загрижеността на г-н Макрон относно директивата за командировани работници. Този проблем е от компетенцията на българското правителство, но ще споделя, че България е против измамите със социални осигуровки и заобикалянето на правилата, затова трябва да има засилено сътрудничество на социалните служби“, коментира Румен Радев. Той заяви, че е необходим и по-силен контрол.

Стефан Манов: Ако преговаряме успешно с Макрон, тежестта ни в Европа ще нарасне

Ако България съумее успешно да преговаря с президента Макрон вероятно тежестта ни в европейското семейство значително ще нарасне. Това ...

„Споделям необходимостта от нормативни промени, които да запазват правата на работниците, да подобряват условията на труд и да водят до по-висок жизнен стандарт“, каза още президентът на Република България. Румен Радев заяви, че въпросът за социалните права не се изчерпва само с проблема за директивата за командироване на работниците.

„Налице са и редица други проблеми като данъчен дъмпинг, корпоративен дъмпинг, както е налице и неколкократно по-ниско заплащане на работниците от новите страни-членки в клонове на предприятия, банки и търговски вериги в сравнение със заплащането на техните колеги от старите страни членки, за същото количество и качество на труда. Затова е необходим комплексен подход към тези комплексни проблеми, който да води до устойчиви трайни решения. Такива решения могат да бъдат постигнати с устойчиви, постоянни, кохезионни и инвестиционни политики“, допълни държавният глава.

Одисеята по присъединяването ни към Шенген е блестящ пример за негативния ефект от смяната на правилата и критериите по време на играта, коментира Радев.

„Има много важни процеси, които ще окажат своето въздействие в бъдещото развитие на съюза и на България. Това е България да участва във всички дискусии, където се вземат решения, където се уточняват критерии за членство в различни зони и в различни сфери на засилено сътрудничество, защото нашата одисея по присъединяването ни към Шенген е блестящ пример за негативния ефект, когато се сменят правилата и критериите по време на играта“, коментира Румен Радев.

Макрон: ЕС ще се разпадне, ако не промени практиката на социалния дъмпинг

Европейският съюз рискува да се разпадне, освен ако не преразгледа правилото, позволяващо практиката на социален дъмпинг. Това заяви фр...

По думите му затова ще се разчита на ясни и устойчиви критерии. Президентът Радев даде пример с българското председателство на Съвета на ЕС, когато ще се решават критериите и механизмите за участие в Европейския фонд за отбраната. „От това какви механизми и критерии ще се разработят, зависи дали и малки и средни предприятия и научно изследователски организации от такива държави като България ще могат да участват пълноценно в този фонд“, каза Румен Радев. Той посочи, че затова страната ни ще разчита на Франция за даване на равен и справедлив шанс на всички страни-членки, за всички сегашни и бъдещи инициативи на ЕС.

Сигурността на европейските граници започва от сигурността на нашите граници, коментира още Радев. „Глобалните заплахи изискват единен отговор. Затова приемам вижданията на г-н Макрон, че европейската отбрана ще даде нов импулс. Нужно е по-интензивно сътрудничество и задълбочаване на интеграцията в сферата на отбраната. Затова са важни и френските инициативи за постоянно структуриращо сътрудничество. Според мен тяхната реализация означава такива критерии за членство, които да позволяват на страни като България да реализират своята амбиция за максимално интегриране в европейските отбранителни инициативи“, заяви Радев.

Той посочи, че са обсъдили и важността от развитието на силна европейска отбранителна индустрия, като задължителна част от силна Европа на глобалната сцена. „Овладяването на миграцията и намаляването на риска от терористични атаки изискват обща европейска политика и задълбочено сътрудничество във всички сфери, засилване охраната на външните граници и борба с нелегалния трафик, засилена политика на връщане и реформа на общата европейска система за убежище. Очаквам подкрепа от Франция и за оперативния план за защита на българските граници, който внесох тази пролет в ЕК и Съвета на Европа. Сигурността на европейските граници започва от сигурността на нашите граници. България поема председателството на Съвета на Европа в труден и предизвикателен период“, добави Радев.

По думите му с тази цел българското правителство е формулирало ясни критерии, целящи укрепване на единството на ЕС и засилване на солидарността, стабилността и конкурентоспособността. „Ще очакваме експертна френска подкрепа за подготовка на председателството и на един от най-важните приоритети – кохезионната политика“, каза още Румен Радев.

Отношенията ни с Франция имат определено стратегически характер и придобиват все по-голямо значение в контекста на членството ни в ЕС, заяви българският президент. „Необходимо е да насърчаваме контактите на бизнеса в двете страни за повече обмен и повече инвестиции. Необходимо е да стимулираме сътрудничеството в области като туризъм, наука, култура и в преките контакти между хората. С президента Макрон изразихме задоволство от постигнатото сътрудничество в сферата на отбраната, касаещо трансформацията на Въоръжените сили на Р България и придобиване на модерни оръжейни системи. Налице е определен потенциал това сътрудничество да продължава с модернизацията на ВМС и на Сухопътните войски на Р България. Изразих своето уверение, че Франция ще подкрепи усилията ни за членство в шенгенското пространство, както и в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и в приемната на Еврозоната", зяви президентът Радев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Никола Минчев: Нямам охрана, но и в момента ползвам транспорт на НСО

Стана ясна цената на бюлетините за изборите на 9 юни

"Война с медиите" и дело-шамар: Спор между депутат от ГЕРБ и АЕЖ-България

България е "за" свикване на Среща на върха за мир в Украйна

Проблемите пред Източния фланг на НАТО, ако има война в Европа: Говори адм. Ефтимов

Първан Симеонов: Борейки се с Путин, не бива да заприличваме на него

По повод 24 май: Румен Радев се среща с папата

Радев след катастрофата с Кирил Петков: Никога не казвам на моите шофьори да карат по-бързо

Вътрешният министър обясни защо Кирил Петков се охранява от НСО

Парламентът ще заседава извънредно във вторник

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика