Радев към ГЕРБ: Част от проблемите се дължат на предишното управление; Атанасова: Тук сме да излезем от кризите

7924
Радев към ГЕРБ: Част от проблемите се дължат на предишното управление; Атанасова: Тук сме да излезем от кризите
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев прие част от парламентарната група на ГЕРБ-СДС по време на консултациите, след които държавният глава трябва да реши на кого да връчи третия мандат. Той призова партията на Бойко Борисов да участва с целия си опит в намиране на решение за изход от кризите, а от ГЕРБ повториха тезата си, че 47-ото Народно събрание не може да произведе управленско мнозинство.

Вчера при Радев се явиха Десислава Атанасова и Томислав Дончев, които върнаха веднага връчения им втори мандат за съставяне на кабинет. От ГЕРБ-СДС не бяха обявили кандидат-премиер, като още от началото заявиха, че няма да правят опити да сформират управленско мнозинство в настоящия парламент.

Конституционалист: ГЕРБ нарушиха основния закон, когато връщаха мандата

ГЕРБ нарушиха конституционното изискване кандидат за премиер да получи от президента втория проучвателен мандат. Това каза пред БНР спе...

През целия ден днес Радев ще разговаря с парламентарно представените партии, консултирайки се с тях за третия мандат. По-рано държавният глава се срещна с "Продължаваме промяната".

"Това е последната надежда да бъде създадено правителство в този парламент", обърна се Радев към ГЕРБ, които бяха в състав Десислава Атанасова, Томислав Дончев, Деница Сачева, Кирил Ананиев, Костадин Ангелов и Делян Добрев.

"Вашата политическа сила вече заяви, че не вижда потенциал в 47-ото НС за излъчване на устойчиво управленско мнозинство. В същото време хората очакват решаване на проблемите и голяма част от тях се коренят в предишното управление. Вие, с вашия голям парламентарен и управленски опит, напълно осъзнавате какво означава точно в такива критични моменти да се отива на избори, да оставаме без парламент, да има преходни периоди – администрацията не може да работи ефективно. За нас е интересно как вие виждате покрай въпроса за властта да се решат и проблемите на хората, без забавяне и с помощта на всички политически сили. Това са неотложни, тежки проблеми".

Антоанета Цонева атакува ГЕРБ за хартиените бюлетини и говори за "багажа" на партньорите

"Връщането на хартиената бюлетина означава да влошим значително качеството на изборния процес и да върнем България много назад в защита...

Десислава Атанасова отвърна, че групата на ГЕРБ-СДС ясно е изразила своето становище – "не виждаме формула за стабилно мнозинство". "Но фактът, че сме тук и осъзнаваме, че държавата е в серия от кризи, значи, че поемаме отговорност да търсим решения за това как държавата ни да се справи с тези кризи. В разширен състав сме – тук са хора с много сериозен опит и голяма експертиза в решаването на кризи. Могат да дадат решение, стига да има кой да се вслуша в тях", заяви тя.

"През изминалите няколко седмици нашата ПГ предлагаше такива решения и добре, че НС в голямата си част ги подкрепи. Едно такова решение беше свързано с компенсациите за бизнеса, храмовете, общините и болниците. С мораториума върху цената на електроенергията за битовите потребители. Преди няколко дни предложихме да се определи цена на горивата от 2,70 лева на литър. Осъзнаваме, че голяма част от инфлацията се дължи на високите цени на енергоносителите, но и на решения на управленското монизнство. Категорични сме, че трябва да се търсят устойчиви решения за България. Готови сме да участваме в консултациите за търсене на изход от кризите. Това не значи, че нашето становище, че не може да има стабилно мнозинство в 47-ото НС, се е променило", заяви Атанасова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Председателят на ЦИК се надява да няма пак "кодове" за машините

Росица Матева: ЦИК работи за честни избори 2 в 1

Започва регистрацията на независимите депутати за евроизборите

Няколко дни преди края на 49-то Народно събрание: Ще отстранят ли Росен Желязков?

Назначиха нов заместник-министър на иновациите и растежа

Геновева Петрова: Очаква се интересна кампания, но със същите резултати

Росица Матева: Не очаквам хаос на изборите

Главчев: До 15 май изплащаме на земеделците парите по украинската помощ

ПП-ДБ внася искане за освобождаването на Росен Желязков

Румен Радев: Депутатите да проверят защо капацитетът по договора с "Боташ" остава неизползван

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика