Радев към Нинова: От БСП зависи мнозинството

2640
Радев към Нинова: От БСП зависи мнозинството
Снимка: БГНЕС

Предизвикателствата пред страната няма смисъл да ги говорим отново, но предстои да работим усилено върху това, което вие винаги сте заявявали - разграждането на порочното управление, мафиотският модел, справянето с корупцията, решаването на социалните проблеми, на тежкото разделение в доходите, неравенствата на българските граждани и, за да се получи всичко това е нужно ефективно, отговорно правителство, което да се опре на широка парламентарна подкрепа". Това заяви президентът Румен Радев по време на консултацията си с парламентарната група на БСП за съставяне на кабинет.

"Конфигурацията в българския парламент така е определена, че от БСП зависи постигането на това устойчиво парламентарно мнозинство. Не само математически, но и идейно", допълни още Радев. "Аз приветствам вашето решение да участвате в диалога и да отговорите на поканата на "Има такъв народ", защото е важно бъдещото управление на страната да се формира около ясни приоритети."

ИТН заговори за общи приоритети с БСП и ДПС

Проведохме доста конструктивен и човешки разговор с президента и неговия екип. По основните приоритети, които ние имаме и които президе...

"Хиляди български граждани, гласувайки за вас, възлагайки своите надежди на вас за една по-справедлива, по-социална, по-солидарна България, се надяват и вие да отстоявате техните приоритети и нужди, именно в този диалог. Аз съм сигурен, че можете да намерите много пресечни точки, в които да постигнете така необходимия консенсус за съставяне на правителство", каза президентът.

"Всички знаем какви ще бъдат последствията, ако и този път не съставим правителство и отидем на предсрочни избори. Толкова много и важни са задачите, че тази опция трябва да бъде оставена на заден план. Целта е съставяне на правителство. И мисля, че БСП може да постави ясни приоритети. Те се намират и във вашата амбициозна програма за законодателни промени, в социалната сфера, в подкрепата за възрастните хора, за младите семейства, децата, образованието и здравеопазването. Очаквам, че наистина може да бъде постигнат един консенсус, около който да се обединят партии по важни приоритети и цели", каза Радев и посъветва да се прегледат предложенията на служебния кабинет за преизчисляване на пенсиите, за да няма нито един пенсионер под линията на бедност след 1 септември.

"За нас е интересно да чуем и как вие виждате механизмите и инструментите, с които да бъде постигнат един откровен, конструктивен диалог какво очаква БСП от другите партии и вашата готовност да подкрепите едно бъдещо управление", заяви още президентът.

"Нужно е правителство с широка парламентарна подкрепа. Конфигурацията е такава, че от БСП зависи парламентарното мнозинство, не само математически, а и идейно.

Тошко Йорданов при президента: Надявам се и останалите партии да действат като Слави

Разбираме, че отговорността е наша като победители. Г-н Трифонов заяви още на следващия ден, че тази отговорност я осъзнаваме и ще я по...

"България е изправена пред сериозни предизвикателства, както в резултат на COVID кризата, така и на икономическите и социални последици от нея. Предстои ни да приемем актуализация на бюджета. Вие знаете нашата позиция - че България се нуждае от актуализация на бюджета и е добре, че служебният кабинет е приготвил вариант, който ние ще разгледаме", каза от своя страна лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"Не по-малко важно е да се обсъди и внесе планът за възстановяване. Но за нас е изключително тревожно социално-икономическото състояние, предвид и на нарастващите цени на хранителни стоки, ток, вода и парно, както и растящата бедност и увеличаващите се неравенства, и състоянието на икономиката, която, заради COVID кризата обеляза спад от 4,2% и има нужда от държавна политика за да започне растеж. Разбира се, имаме и други приоритети, но тези са достатъчно важни, за да мислим държавнически и да се опитаме този път да създадем редовен кабинет, с ясни приоритети и отговорности за задачите, които трябва да свърши", заяви Нинова.

"Различното този път е, че първата политическа сила, "Има такъв народ", прояви желание за разговор. Вие знаете, че по-рано те ни определяха като статукво. Твърдение, с което ние не се съгласявахме през последните месеци и сме го доказали през годините с работата си срещу модела ГЕРБ. Различното сега е, че те преосмислят позицията си, искат диалог и ни канят. За нас този фрагментиран парламент е изключително важен диалогът, независимо до какъв резултат ще доведе, но да започнем да говорим", каза още лидерът на БСП и потвърди, че в събота партията ще присъства на разговори с "Има такъв народ". Нинова изрази и надежда, че това няма да са първите и последните разговори, които партиите ще проведат, а "началните".

"Българските граждани могат да разчитат на БСП за разум, за надпартийно мислене, за грижа за тях с цел съставяне на редовен кабинет. Ако не се стигне до реализация на първия и втория мандат, ние имаме политическо решение, ако вие решите да връчите третия мандат на БСП, да се опитаме да съставим кабинет. На миналите избори не го направихме, но сега смятаме, че не можем да не опитаме да дадем решение на въпроса. Нямаме историческо време за губене", категорична бе Корнелия Нинова.

Радев потвърди, че няма да бърза с даването на първия мандат, докато не приключат преговорите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Петков не иска смяна на регулаторите преди вота, докато "водите са мътни"(ВИДЕО)

Борисов иска преговорите с ПП-ДБ да продължат преди изборите (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика