Радев: Намесата на Турция в нашите избори е факт. Очаквам от ЕС да гарантира сигурността ни

5408
Радев: Намесата на Турция в нашите избори е факт. Очаквам от ЕС да гарантира сигурността ни
Снимка: БГНЕС

Намесата на Турция в нашите избори е факт и тази намеса е абсолютно недопустима. Това заяви президентът Румен Радев. Според него България трябва все пак да развива силни добросъседски отношения с Турция, защото тя е "наш съсед и партньор. Въпреки това държавният глава осъди остро опитите за намеса на Турция във вътрешната ни политика.

Турция и българските мюсюлмани

"България е суверенна държава, член на ЕС и никой няма право да нарушава международните закони, международното право и правилата на ЕС. Искам да призова за повече спокойствие и да не се ескалират емоциите покрай тази намеса. Българските институции и компетентните служби работят активно за пресичане на всеки опит за намеса в нашия изборен процес и в нашите вътрешни дела", каза Радев в ефира на БНТ и допълни, че по-важното в случая е как ние поставяме този въпрос пред ЕС. "Ние очакваме по-бързо решение от ЕС за гарантиране сигурността на всяка една държава", заяви Радев.

Президентът подчерта, че българските мюсюлмани са неразделна част от нашето общество, наши сънародници и трябва да се работи за тяхното интегриране в противовес на проповедниците внесени отвън, които разпространяват нетрадиционен ислям.

Служебното правителство

Президентът има строго ограничени правомощия по конституция, в период на служебно правителство отговорността се пада на него. Само безотговорни политици могат да твърдят, че цялата власт е моя, заяви президентът.

Оценката му за правителството е, че „обществената подкрепа и одобрение показва, че правителството се справя добре. Бяха прекратени редица схеми за източване на държавата, бяха спрени порочни обществени поръчки“. Мисля, че за месец и половина свършеното от правителството не е малко.

В силовите министерства имаше уволнения заради политически причини, поясни президентът като напомни , че е ставало дума за опит за влияние от страна на служители. Главният cекретар на МВР беше сменен заради въздействие на служители на МВР по политически причини, уточни той и подчерта, че е дъжал да няма политически чистки.

Радев се срещна с четирима посланици на страни от ЕС

Днес Румен Радев прие в президентството четирима посланици на страни от ЕС и обсъди с тях проблемите пред съюза. Срещата бе с посланиц...

Уволнението на Гарелов

По повод уволнението на Иван Гарелов като медиен съветник на служебното правителство Радев заяви: „Това е право на служебния премиер. От своя страна Гарелов постъпи като джентълмен като защити свой колега - и то жена. Но право на премиера е да го уволни. Аз бях информиран за тези действия“, каза президенът. Той добави, че стои зад дейстивията на служебното правителство и е дал стриктни указания да няма политически уволнения, а само такива, които са с доказани сигнали и причини.

Национален парк Пирин

Борбата не е за лифта, а за закона, не трябва правителството да оставя сянка на съмнения за прозрачността на действията си. Това е най-важно за мен. Аз разбрах за това от медии, затова проведох разговор с премиера и служебния министър, каза Радев.

СЕТА

Румен Радев: Не може да има едно тяло на две скорости, получаваме много от ЕС

Виждаме съюзници и това са всички 26 държави-членки на ЕС (бел. ред. - Великобритания все още е член на ЕС) – така президентът Ру...

Казусът със СЕТА приключи още миналата година, гогато беше подписан от миналото правителство и ратифициран тази година от Европейския парламент. В рамките на няколко часа бяха произведени няколко лъжи в България, докато аз бях в Брюксел - Радев подписа за СЕТА, Радев приветства СЕТА, Радев подкрепя СЕТА, заяви президентът.

Изборът на еврокомисар

По повод избора на новия еврокомисар – имаме много ясно позиция с Герджиков – българският еврокомисар трябва да е посочен до май, ако до тогава няма правителство, трябва да го направим, каза Радев. 

Европа на скорости

Много държави се обявиха против Европа на скорости – и в това има резон, европейските ценности предполагат кохерентност, от друга страна движението на различни скорости е факт – Шенген и Еврозоната, например. Проблемът е, че вече се говори открито за тези скорости.

Радев отрича да е подкрепял CETA, въпреки публикуван официално документ от Европейския съвет

Не коментирам манипулативни и спекулативни заглавия като това за CETA. Това заяви на излизане от Европейския съвет президентът Румен Ра...

Еврофондовите трябва да бъдат преструкторирани, така както нашата икономика, трябва да дейтваме за икономика основаваща се на българския бизнес, сподели президентът.Да бъдем активни при създаването на нови сътрудничества. Трябва да бъдем инициативни и водещи при такива сътрудничества. Трябва да преструктурираме икономиката от икономика подкрепена на европейските фондове към икономика на инициативността, подчерта Радев и добави, че е важно кохезионните фондове да бъдат също възможност за развитие на икономиката ни.

Русия и санкциите

Моето мнение за санкците ясно- те вредят като разединяват Европа. Друг въпрос е, че те трябва да се решават на политическо ниво. Много пъти съм казвал, че България трябва да има единна политика, а не политики – и по този въпрос е така. Ние трябва да следваме нашия интерес. Никой няма право на монопол върху истината – нито Запада нито Русия. "За мен истинският патриот обича България", отговори Радев на въпрос кой е истинският патриот – този който след България обича Запада или Европа.

Национални цели и приоритети

Години наред преследвахме нашето членство в НАТО И ЕС. Сега трябва да обърнем внимание на себе си и да се концентрираме в нашите вътрешни проблеми, заяви Радев. Той определи три основни приоритета – гарантиране на нашата сигурност, гарантиране на нашето икономическо развитие и нашата пълноценна интеграция. Той обясни, че вчера е изпратил предложение за план при евентуална мигрантска криза - и за финансова, и за практическа помощ от ЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика