Радев обвини "сглобката", че иска да овладее службите и превръща армията в донор

5653
Радев обвини "сглобката", че иска да овладее службите и превръща армията в донор
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев отправи нова порция сериозни критики срещу т.нар. "сглобка" - коалицията между "Продължаваме промяната - Демократична България" и ГЕРБ.

Той коментира скандалите около службите за сигурност в последната седмица, както и днешната заявка на управляващата коалиция, че ще изпрати на Украйна неизправни зенитно-управляеми ракети.

"Правителството и Народното събрание следва да съхраняват и развиват отбранителните способности на Българската армия, а не да я ползват за донор на чужди армии", каза той. Още: "Разузнаването" работило само от 09 до 17 часа, през почивните дни - с охрана пред сградата

"Не е нужно агентите да се гонят"

Той коментира и темата с експулсираните свещеници от руската църква в София, за които има доказателства, че са агенти на Кремъл.

"Има дълбоко непознаване за същността на работата на ДАНС. Когато се осветли, когато се разбере, че някой е агент, това не означава, че моментално трябва да бъде изгонен от страната. Напротив, тогава започва същинската оперативна работа“, каза още държавният глава. „Да се установи кои са обектите на неговото въздействие в България, кои хора е вербувал, ако го е направил. На кои хора въздейства, от кои хора в България получава информация. Да се установи тази мрежа, тя е интересна“, коментира президентът. Мнението на управляващите по темата вижте в този материал: Денков: Изгонените не са руски свещеници, а хора, работили срещу националните ни интереси

По думите му с действията си по този случай България се лишава от такава възможност. "Хората, които настояват за такива действия, явно не познават характера на работа на службите", смята Радев.

Реформа или овладяване?

По думите му с реформата на службите управляващите целят тяхното подчиняване. "За да не може никой да научава за безчинствата на управляващите и да не може никой ефективно да противостои", каза още той.

"Именно такива действия, които се прикриват зад шумни, ежедневни декларации и клетви в евроатлантическа преданост, реално ни отдалечават от ЕС и НАТО", каза държавният глава и настоя, че хора, които разпространяват класифицирана информация и секретни документи трябва да отговарят пред закона, а не да променят законите. Още: Шефовете на спесцлужбите отрекоха за чуждо влияние в работата им

"Някак си шизофренно и политически нелепо е всеки ден да плачеш за Шенген и за еврозоната и в същото време да тръбиш навсякъде, че службите са пробити и навсякъде има само шпиони“, коментира президентът и призова за повече професионализъм и национално отговорно отношение за сигурността.

"ДАНС е важен елемент от националната сигурност. ДАНС не е боксова круша, върху която да се упражняват невежи и с болни амбиции политици", заяви Радев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Бивш здравен министър обяви, че ще съди "Капитал"

Нанков: Откакто ГЕРБ не е на власт, пътищата не се поддържат

ГЕРБ-СДС откри кампанията си в София с тържествен водосвет и молитва (СНИМКИ)

Да им вярваме ли този път? Министър обещава да има машини за гласуване на 9 юни

Делегацията, ръководена от премиера Главчев, се поклони пред мощите на светите братя Кирил и Методий (ВИДЕО и СНИМКИ)

Делян Пеевски, председател на ДПС: Няма да допуснем България да бъде употребявана за вътрешнополитически цели в Северна Македония

Заради Пеевски BIRD.bg се отказва от европари: "Лицемерна Европа се ръкува с Мафията" (СНИМКИ)

Митов заговори, че Борисов може да е премиер за четвърти път

Кирил Петков се извини на избирателите с нов аргумент за ГЕРБ

Историк притеснен, че Северна Македония ще се нареди до Сърбия, Русия и Китай

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика