Радев: Поведението на прокуратурата издава страх и зависимости

6695
Радев: Поведението на прокуратурата издава страх и зависимости
Снимка: БГНЕС

Нежеланието на прокуратурата да види многобройните фрапантни скандали и сигнали за огромна корупция, за грабеж на държавни средства издава едно – страх и зависимости. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти днес в с. Мадара, помолен да коментира снощните думи на главния прокурор Иван Гешев.

В рамките на своето посещение в Североизточна България президентът Радев проведе среща с ръководители на образователни институции, обществени дейци и интелектуалци в град Шумен.

Румен Радев: Прокуратурата се очертава все повече като политически играч

Аз мисля, че в България дали някой е виновен, решава съдът. Напоследък у нас твърденията на прокуратурата се огласяват едва ли не като ...

Образователната политика следва да се води така, че да не се губи националната идентичност и самосъзнание, усещането за общност и вярата в собствените възможности, беше позицията на участниците в срещата, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Президентът и обществените дейци се обединиха около тезата, че на България е необходима целенасочена и дългосрочна държавна политика в образованието, която да залага не само на придобиването на знания, а и на възпитанието на младото поколение.

Представителите на образователните институции призоваха държавната политика в образованието да бъде съобразена и с нуждите на местните общности. "Оттук, от Мадара, Плиска и Преслав, започва България, а няма достатъчно свободни бройки дори и за археология", отбелязаха представителите на образователните институции в региона.

"Навсякъде в света археологията и представянето на националното културно-историческо наследство е част от икономиката, докато в България все още липсват достатъчно усилия на държавата в тази посока", каза Румен Радев. "Трябва да има национален план за популяризиране на всички тези археологически обекти", добави президентът.

Румен Радев: В хората се създава усещане за прокурорски рекет

Пред всяко едно управление има много рискове, но виждате, че ние имаме пробив в сигурността и то на управлението на държавата в лицето ...

Участниците в срещата откроиха традициите на преподаване и международните успехи на младите хора от Шумен в областта на информатиката и точните науки.

Румен Радев отново подчерта необходимостта вместо да се ангажира с изграждането на бензиностанции, държавата да инвестира в бъдещето на младите хора, като създаде в областните градове центрове за безплатно извънкласно обучение по информационни технологии, компютърен дизайн и други перспективни дисциплини, което вече се прилага в редица страни по света.

"Няма как да вървим напред и да сме конкурентни в дигиталната епоха, ако не инвестираме в младите хора", заяви президентът Радев.

След срещата си с обществените дейци в Шумен държавният глава посети с. Мадара и заедно с кмета Неделчо Неделчев разгледа скалния релеф "Мадарски конник" и скалния параклис "Св. Пантелеймон".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика