Рашидов ще трябва да отговоря пред НС защо е наградил Димитър Иванов

2607
Рашидов ще трябва да отговоря пред НС защо е наградил Димитър Иванов
Снимка: БГНЕС

Отказът на писателя и драматург Стефан Цанев да приеме наградата "Златен век" провокира депутатите Петър Славов, Мартин Димитров и Методи Андреев да отправят въпрос към министъра на културата в оставка Вежди Рашидов.

Въпросът касае основанията, заради които Димитър Иванов, последният началник VI отдел от VI управление на Държавна сигурност или т.нар. политическа милиция на БКП и настоящ директор на Института за изследване и развитие на лидерството в информационна среда към Университета по библиотекознание и информационни технологии (УБИТ) е получил същата награда. Иванов беше награден в края на ноември миналата година. Именно това беше изтъкнато от Цанев като причина да откаже на свой ред отличието.

Рашидов към Стефан Цанев: Наградата ти още не е факт, за да бъде отказана

След като по-рано днес писателят Стефан Цанев заяви, че няма да приеме наградата "Златен век" на Министерство на културата, тъй като съ...

"У нас, както и у много български граждани буди недоумение фактът, че за една такава престижна награда се предлагат двама души с толкова различна и противоположна същност, профил и отношение към българската култура. В тази връзка интересно е да разберем какви са били основанията Ви за да ги предложите, както дали според Вас техният принос към българската книжовност и култура е съпоставим. Защото според нас това най-високо отличие на Министерство на културата, а именно наградата "Златен век", би трябвало да се присъжда на творци с изключителен принос към българската култура и изкуство, какъвто безспорно е приносът на Стефан Цанев, докато този на Димитър Иванов е спорен и доста субективен", коментират тримата депутати. Те питат Рашидов следното:

1. В какво точно се изразява приносът към българската култура и изкуство на г-н Димитър Иванов, широко известен в обществото като последният шеф на VI отдел на VI управление на комунистическата ДС - т.нар. "политическа милиция“?

2. Установен ли е произходът на прословутата колекция от артефакти със значителна материална и историческа стойност на Димитър Иванов и дали неговата позиция на началник в ДС не е била в основата на създаването на колекцията му?

3. Счита ли Министерство на културата, че приносът на Димитър Иванов към българската култура и изкуство е съизмерим и съпоставим с този на поета, писателя и драматурга Стефан Цанев, за да бъде номиниран с една и същата награда заедно със Стефан Цанев?

Писателят Стефан Цанев отказа наградата "Златен век"

Големият български писател Стефан Цанев отказа наградата „Златен век” на Министерството на културата. Мотивът му е, че наск...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика