"Разсекретяват" заплатите на властта и администрацията

14123
"Разсекретяват" заплатите на властта и администрацията
Снимка: БГНЕС

Заплатите на служителите в администрацията, както и на политическите кабинети, начело с премиер, шеф на парламент, президент, да не са вече тема табу. Те трябва да бъдат публикувани онлайн до края на годината и да се актуализират според постъпващите нови данни.

Такава амбициозна задача са си поставили от екипа на вицепремиера Румяна Бъчварова, която въпреки че стана МВР министър, все още отговаря и за държавната администрация, споделиха участници в проекта.

Започнаха масови съкращения в администрацията

Министерства започват да режат разходи и да съкращават служители, за да изпълнят заложеното в бюджет 2015 свиване на разходите за адм...

В момента формите, чрез които обикновените граждани могат да проследят какво се случва в армията от политически кабинети и чиновници, са разпокъсани и непълни. Така например в т.нар. Единен класификатор на длъжностите в администрацията под формата на таблица са определени минималните и максимални изисквания за заемане на длъжност в администрацията, както и от колко до колко варират заплатите за съответната длъжност. Но класификаторът е само нещо като рамка и не дава точна представа колко и какви специалисти работят в дадено ведомство, не отчита и надбавките за стаж, прослужено време и пр.

Заплатите на първите трима в държавата пък се определят по методика, която е публична и е обвързана със средната работна заплата за страната, депутатската заплата, заплатата на председател на комисия в парламента и др. Но пак никъде не е отчетено колко е брутното и нетното месечно възнаграждение на Бойко Борисов, Цецка Цачева и Росен Плевнелиев (в конкретния случай). Често при журналистически запитвания, дори и по закона за достъп до обществена информация, се получават и разнопосочни отговори - от отказ, позован на защитата на личните данни, до откровен отговор, пише Клуб Z.

Всяка година се приема и публикува и годишен доклад за състоянието на администрацията, но той пак не дава отговор на конкретните въпроси. За да се проследи колко души работят в дадена администрация пък трябва да се отвори всеки един устройствен правилник за съответната администрация поотделно. Но там е указана щатната бройка, а не колко са реално заетите места. В специализираните администрации пък се взема и добавка към възнаграждението само за това, че лицето работи в нея, като тази добавка е различна за различните звена.

"Искаме да въведем най-сетне политиката на отворения код, за която иначе отдавна се говори. Отделно всички актове на администрацията, всички заплати за конкретните длъжности, всички обществени поръчки - кой ги е спечелил, какви поръчки е печелил и пр., това трябва да са систематизирани на едно място и да са публично достъпни", споделиха от Министерския съвет.

Орязват разходите на министерствата

Новото правителство се вслуша в част от критиките към актуализацията на бюджет 2014 и ще ореже с близо 51 млн. лв. поисканите от служеб...

Амбицията им е да успеят с "разсекретяването" до края на тази година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика