Реформаторите се готвят да оспорват Закона за НСО

3904
Реформаторите се готвят да оспорват Закона за НСО
Снимка: БГНЕС

Превърналият се в сериозен национален въпрос нов Закон за Националната служба за охрана (НСО) може да бъде оспорен пред Конституционния съд от Реформаторския блок.

Идеята за оспорване е на Петър Славов, като евентуално това може да се случи при подновяването на работата на Народното събрание, информира Нова телевизия. Тогава може да започне събиране на подписи срещу закона.

Велизар Енчев: Новият закон за НСО визира хора като Ахмед Доган

Независимият депутат Велизар Енчев заяви, че НСО е преторианската гвардия на елита. „Новият закон за НСО визира хора като Ахмед ...

Какви са аргументите за евентуално оспорване пред Конституционния съд - правото на служителите на НСО да задържат хора, които застрашават охраняваните личности. Ще бъде атакувана и предвидената възможност гардове на НСО да пазят частни лица и бизнесмени, срещу които има заплахи.

Още през  април тази година експертът по въпросите на сигурността и действащ народен представител от Реформаторския блок о.з. ген. Атанас Атанасов изрази недоволство от готвения нов закон. "Има случаи, в които се измислят ситуации, за да се назначава охрана от НСО. Проблемът е, че в НСО се събира информация за охраняваните лица, но никой не знае за какво се използва тази информация", каза тогава Атанасов.

В сутрешния блок на Нова телевизия бившият директор на Националната разузнавателна служба Димо Гяуров посочи, че новият закон може би отваря вратичка за НСО да използва и СРС-та."Трактовката на някои текстове води до заключението, че те могат да подслушват. Има едни доста мъгляви текстове, по силата на които те могат да използват технически средства за озвучаване, подслушване, видеонаблюдение", каза той.

Според Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията обаче има закон за СРС и НСО трябва да се съобрази с него. "Не могат да не се съобразят, има си членове, по които се носи наказателна отговорност", заяви Безлов.

НСО вече е специализирана военизирана държавна служба към президента

Национална служба „Охрана” (НСО) вече е специализирана военизирана държавна служба към президента на републиката. Това стан...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика