Реформаторският блок в един глас: Защо Путин ще казва какво да ни е въоръжението?

4082
Реформаторският блок в един глас: Защо Путин ще казва какво да ни е въоръжението?
Снимка: БГНЕС

Скандален ултиматум - така кандидат-президентската двойка на Реформаторския блок Трайчо Трайков и ген. Съби Събев нарече искането на руския президент Владимир Путин НАТО да намали военната си инфраструктура до нивата от 2000 г. и контингентите си в новите членки на алианса - България, Румъния и балтийските държави. Путин постави това условие на САЩ при преговорите за ядрено разоръжаване, подчертавайки, че го прави заради "неприятелските действия на САЩ към Русия". Руският президент заплаши, че спира процеса на преобразуване на плутоний за военни цели в плутоний за мирни цели.

"Скандално е, че президентът на единствената държава в Европа, която от Втората световна война насам си е позволила за окупира чужди територии, си позволява да казва с какво въоръжение трябва да разполага България - член на НАТО и Европейския съюз. Мисля, че нашият патриотичен дълг е да реагираме на това поне толкова остро, колкото на един недосъбудил се новоизбран руски депутат", заяви Трайков пред журналисти. Според него в случая от Кремъл директно идва заплаха и ултиматум България да се лиши от отбранителните си способности. „Искам да чуя мнението на всички, които имат претенцията и намерението да управляват България", категоричен бе той.

НАТО: България е ценен съюзник с важен принос за сигурността

България е ценен съюзник с важен принос за общата ни сигурност, заявиха за БНР от централата на НАТО в Брюксел. От Алианса се въздържа...

По думите му заплахата от Кремъл идва в момент, в който премиерът Бойко Борисов твърди, че България трябва да изтегли контингента си от Афганистан, който е част от мисията на НАТО. Мисията е последната преграда пред бежанска вълна, която може да ни се стори доста по-страшна и от това, което има в момента, обясни Трайков.

Кандидатът за вицепрезидент ген. Съби Събев добави, че соловите акции на премиера Борисов по отношение на изтегляне на военните ни от Афганистан изпращат противоречиви сигнали на партньорите ни от Алианса и поставят под въпрос лоялността ни. Според него крехкият мир в Афганистан се нуждае от затвърждаване, но това не може да се постигне с такива послания и с едностранни изтегляния на контингенти.  

Съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев попита защо трети ден след изявленията на Путин не е реагирала нито една българска институция, в това число и Министерството на външните работи. Той нарече поведението на руския президент "грубо посегателство и срещу националното ни достойнство, и срещу националната ни сигурност". „Кремъл иска да ни върне в XX-ти век, а България е направила своя цивилизационен избор. Нашият цивилизационен избор е евроатрантическата ни ориентация, Европейския съюз и НАТО“, подчерта председателят на предизборния щаб на Реформаторския блок Найден Зеленогорски.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Мария Габриел благодари на държавниците, тласнали България към НАТО

На комисия: Депутатите приеха спешни промени за служебните премиери

Подуправителят на БНБ каза би ли приел да е служебен премиер

И бившият депутат от ДПС Петър Чобанов не иска да е служебен премиер

Омбудсманът: Не мога да съм служебен премиер, ще подам оставка

“В грешка сте”: Атанасов обясни, че няма да има двойни депутатски заплати (ВИДЕО)

Денков за 20 г. България в НАТО: Съюзната сила е най-мощното послание за агресорите

Борисов търси Настимир Ананиев зад фикуса: Вижте да няма някой (ВИДЕО и СНИМКА)

Пеевски за 20 г. България в НАТО: Атлантическите ценности нямат алтернатива

Тошко Йорданов за двойните депутатски заплати: Надявам се хората да се вбесят

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика