Решено: Правят ревизия на управлението на Борисов

9413
Решено: Правят ревизия на управлението на Борисов
Снимка: БГНЕС

Депутатите гласуваха със 120 гласа "За" създаването на Комисия по ревизия на изразходването на държавни средства при управлението на правителствата на Борисов за период от 10 години.

По предложение на ГЕРБ-СДС, и с подкрепата на БСП и ДПС, проверката ще се удължи до 10 години назад, тоест, ще обхване още три правителства преди това. Първоначалното предложение на Мая Манолова беше за 4-годишна ревизия.

Само 25 народни представители гласуваха "против", а 60 се въздържаха. При броенето на гласовете се получи голямо объркване и хаос, тъй като депутатите трябваше да дадат своя глас с вдигане на ръка.

Наложи се прегласуване. Това бе втора точка в дневния ред на първото редовно заседание на 45-ото Народно събрание.

Проектът на решение, внесен от Манолова, гласеше, че се създава временна комисия по ревизията за установяване на злоупотреби и нарушения при разходването на средства от Министерския съвет, министерствата, държавните органи, държавни предприятия и дружества с повече от 50 на сто държавно участие през последните 4 години. Срокът на действие на комисията беше определен на едва 3 месеца, въпреки гигантския обем от работа, който е предвидено да свърши. Самият проект по незнайна причина не беше качен на сайта на парламента, докато се разглеждаше.

В създалия се хаос обаче Дневник написа, че всъщност е прието именно предложението на Мая Манолова за 4-годишен одит, докато в. "Сега" посочи за приет 10-годишният срок. Такова е уточнението и на Владислав Панев и Борислав Сандов от "Демократична България", казано пред Investor.bg и Actualno.com.

Впоследствие от Дневник се поправиха и написаха, че е прието предложението на ГЕРБ.

Скандал за решение за мораториум

Лидерът на БСП Корнелия Нинова предложи в решението да бъде включен и текст за мораториум за концесии и сделки на правителството, чиято оставка бе приета по-рано днес. Партиите казаха, че по принцип подкрепят предложението, но не му е мястото в това решение и заради това трябва да се внесе отделно другата седмица, какъвто вариант също предложи БСП.

В това Корнелия Нинова видя, че няма мнозинство анти-ГЕРБ в парламента и обяви, че новите партии не са подкрепили предложението проверката да е десет години, от което се видяло, че маските паднали.

За председател на комисията бе избрана Мая Манолова от "Изправи се! Мутри вън!", а в комисията влязоха Дани Каназирева, Маноил Манев и Тома Биков от ГЕРБ-СДС, Георги Георгиев, Иван Хиновски и Пламен Абровски от "Има такъв народ", Румен Гечев, Явор Божанков и Пламен Милев от БСП, Йордан Цонев, Сергей Кичуков и Адлен Шефкед от ДПС, Иван Димитров, Борислав Сандов и Калоян Янков от "Демократична България" и Драгомир Ошавков и Андрей Вълчев от "Изправи се! Мутри вън!".

От ГЕРБ предложиха Комисията за ревизията да бъде постоянна

Предлагам Комисията за ревизията да бъде постоянна, посочи депутатът на ГЕРБ - СДС Любен Дилов по време на дебата по създаване на Време...

Явор Божанков от БСП предложи да се добави още един обект на проверка – всички сделки, сключени за последните 4 години, от предприятия и дружества с над 50 на сто държавно участие на Софийската стокова борса. А съпартиецът му Румен Гечев поиска същото да се направи и с дейността на ликвидираната Държавна комисия по хазарта (ДКХ) и Агенция „Пътна инфраструктура”.

Това отприщи порой от допълнения към проекта на решението. От „Изправи се! Мутри вън!” поискаха да се добавят „Напоителни системи” ЕАД, шестте държавни горски предприятия, държавните ловни стопанства, БДЖ и Национална компания „Железопътна инфраструктура”. Георги Ганев от „Демократична България” настоя да се включат ТЕРЕМ ЕАД, „Топлофикация-София” и Комисията за финансов надзор (КФН).

Тома Биков от ГЕРБ-СДС пробва да осмее случващото се: „За да бъдем в духа на революцинното настроение, ще направим няколко допълнения – Националният институт по метеорология и хидрология и Института по органична химия към БАН.” „В духа на увеселение, да добавим и Агенцията по храните”, последва го Арман Бабикян от „Изправи се! Мутри вън!”.

Обсъждането на проекта за създаване на Временна комисия по ревизията за установяване на злоупотреби и нарушения при разходването на средства от Министерския съвет, министерствата, държавните органи, държавни предприятия и дружества с повече от 50 на сто държавно участие през последните 4 години мина през много дебати.

С друга идея, която съвсем щеше да блокира работата на комисията, излезе Румен Христов от ГЕРБ-СДС – да се удължи периодът на проверката до 10 години назад. „През това време управляваха т.нар. партии на статуквото. Но понеже имаме колеги, които за пръв път влизат в парламента и искат да започнем на чисто, предлагам периодът да бъде 10-годишен”, обоснова се Христов. „Да свършим първо четирите години, след това ще минем на десет”, пошегува се Мария Капон от „Изправи се! Мутри вън!”.

Нинова: В момента общински болници са на масата за продажба и ще приключат докато ревизията свърши

В момента общински болници са на масата за продажба и ще приключат докато ревизията приключи. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова ...

Когато обаче дойде моментът да се гласуват редакциите, предложението на Христов победи, защото получи и гласовете на БСП и ДПС. Това изненада дори депутатите на ГЕРБ, които поискаха прегласуване, вместо това да направят противниците на идеята от новите формации в парламента. Резултатът обаче се повтори - 120 парламентаристи го подкрепиха, 25 бяха против, а 60 се въздържаха.

Временната комисия се създава на паритетен принцип - по трима представители от всяка парламентарна група. Срокът на действие е три месеца.

„Искането за създаване на временна комисия, която да провери законността на разпределението на държавни средства през последните четири години, е продиктуване от ангажимент към нашите избиратели, които искат да знаят как са изразходват техните данъци. Това се касае и за избирателите на всички останали парии в парламента“, заяви вносителят на проекта Мая Манолова от „Изправи се! Мутри вън!“.

Проверката ще обхване „40 сектора с висок корупционен риск“ – „черни каси, в които обилно се наливаха пари и те отиваха в джобовете на приятели по карти и партньори по тенис на премиера“, каза Манолова.

Комисията ще е отворена за сигнали от всички български граждани и тяхната безопасност ще е гарантирана от българския парламент. Резултатите от проверката ще бъдат предадени на прокуратурата.

Николай Марков: Парламентарна комисия за разследване не означава нищо

"Уведомяват ни, че започвала истинската демократизация на България и видимо очакват да си прехапем езика от удивление. Цели 30 години с...

ДПС ще подкрепи създаването на такава комисия, съобщи депутатът Йордан Цонев, но поиска от проверката да бъдат изключени пенсионните фондове, защото те са минали "сериозен одит“. Той предложи някои редакционни поправки в името ѝ – комисията да бъде не по ревизията, а по проверка.

„Парламента не е одитен орган“, посочи той.

„В обхвата на комисията има допуснати фактически грешки, които могат да доведат до тежки последици за българския бизнес климат“, добави Цонев.

Няма да ни стигне един мандат да ревизираме кражбите на правителството. Нашата задача е да покажем на обществото какво е вършил Борисов последните години“, отбеляза от своя страна Явор Божанков от БСП, призовавайки към разум.

Любен Дилов от ГЕРБ-СДС изрази две опасения. „Този акт, който предстои да извършим, се прави с пропаганден характер или не е добре помислен."

Манолова: Първо ще проверим как Борисов е харчил парите на народа

Комисия по ревизията ще провери как Борисов харчеше народните пари и това ще първият ангажимент на "Изправи се, БГ". Това заяви лидерът...

"Мащабността на работата, която си поставяте, няма как да бъде свършена за три месеца", допълни Любен Дилов. Той предложи комисията да стане постоянно действаща и да се обмисли какъв ще е експертният й състав.

След гласуването лидерът на БСП и председател на парламентарната група на партията Корнелия Нинова атакува новите партии в парламента - "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън".

"Видяхте ли какво се случи? Новите партии в парламента - "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън" не поискаха ревизия на управлението за 10 години назад.

Цялата група на ГЕРБ посрещна думите ѝ с бурни ръкопляскания.

"Нинова обаче не им се зарадва, а им отвърна: Няма какво да се радвате, вие си отивате."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Осъдиха бившия депутат от ДПС Димитър Аврамов за подкуп

Бивш човек на Радев: Боричкат се две козлета, но всички на моста ще паднат във водата

Ще има отстъпления от списъка с министри: Политолог за ротацията

"Недопустимо, противоконституционно e": За грешките на преговарящите при президента говори доц. Наталия Киселова

Правителство или предсрочни избори: Габриел отива при Радев с окончателно решение

Преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ приключиха без коментари пред медиите

Желязков: Основната ни цел е премахването и на сухопътния контрол в рамките на Шенген

Слави Трифонов: На две магарета слама не могат да разделят, но ще дойде черен лебед (ВИДЕО)

Анализатори: Спорът е за регулаторите и съдебната власт, а не за министрите

ЦИК обяви обществена поръчка за евроизборите с една особеност

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...