Родни политици осъдиха палежа на културния център в Битоля

3902
Родни политици осъдиха палежа на културния център в Битоля
Снимка: БГНЕС

Осъждам този акт и го считам за единично престъпление на битово ниво, такова, каквото има във всички държави. Призовавам властите да го разкрият възможно най-бързо и се надявам това да не се отрази на нашите отношения. Със сигурност не го разглеждаме като нещо, за което е виновна Република Северна Македония. 

Това заяви зам.-председателят на Комисията по външни работи и депутат от "Продължаваме промяната" Атанас Михнев по повод запалването на входната врата на културния център "Иван Михайлов" в Битоля.

Инцидентът предизвика остра реакция и от страна на "Има такъв народ". Участникът в коалиционните съвети Станислав Балабанов определи случилото се като "вандалска проява с търсен умишлен ефект, която отдалечава Северна Македония от ЕС".

"Това всъщност още повече трябва да втвърди нашата категорична позиция по отношение на Република Северна Македония, защото това е поредното доказателство, че в Република Северна Македония няма нито един положителен сигнал в публичното пространство, който да подскаже, че едни бъдещи преговори могат да имат някакъв положителен ефект. Напротив – с всеки изминал ден тази ситуация се влошава. Така че ние трябва да бъдем още по-категорични в позицията си и безапелационни по отношение на това какво трябва да спазят те, за да тръгнат по пътя към Европейския съюз. Но с такива вандалски прояви по-скоро се отдалечават от този път", заяви Балабанов.

От БСП също осъдиха инцидента. Според депутата Иван Ченчев подобни прояви нагнетяват с омраза отношенията между двете страни - нещо, от което никой няма нужда. "Осъждаме категорично тази недопустима проява на омраза и конфронтация. Такива прояви усложняват още повече диалога между двете страни. Призоваваме македонското правителство да предприеме мерки срещу такова поведение и да не допуска то да се повтаря", каза той.

Лични мотиви стоят зад вандализма срещу българския център в Битоля

Не престъпление от омраза, а лични мотиви стоят зад вандалската проява срещу Културен дом "Иван Михайлов" в Битоля, предаде БТВ. Бившат...

"Няма думи, с които да се опише мерзавското, шумкарско и жалко поведение на опожарилите Културен център „Иван Михайлов“ в Битоля", се казва в позиция на българския евродепутат и съпредседател на ВМРО Ангел Джамбазки.

"Очаквам Стево Пендаровски, Буяр Османи и Димитър Ковачевски да осъдят този позорен акт, ако искат да продължи изобщо някакъв диалог", посочва той в позицията си. Джамбазки ще уведоми писмено Европейската комисия и всички свои колеги в Брюксел, Съвета на Европейския съюз и френското председателство.

Прокуратурата в Битоля е започнала проверка във връзка със запалването на входната врата на културния център "Иван Михайлов" в града. Това каза за БНР Петър Колев, председател на партията "Граждански демократичен съюз" в Република Северна Македония и представител на българската общност. По думите му случилото се е резултат от 30-годишната политика срещу българската общност в Северна Македония и безнаказаността спрямо подобни инциденти.

ОЩЕ: Подпалването на културния център в Битоля в поредната провокация, смята Йотова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Даниел Митов се отказа да бъде външен министър (ВИДЕО)

Политолог: ПП-ДБ искат да покажат, че ГЕРБ, ДПС и Радев играят заедно, за да ги унищожат

На първо четене: Вдигат заплатите на военните с 30%

"Не е честно": Борисов не е доволен, че всички го питат за Митов (ВИДЕО)

Желязков с първи думи за исканата му оставка (ВИДЕО)

"Не съм предлагал нищо": Срещата премиер-президент приключи безславно

БСП иска оставката на Росен Желязков

Войната в Близкия Изток помага на Путин, трябва военна помощ за Украйна: Говори министърът на отбраната

Радев и Главчев обсъждат исканите смени в кабинета

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com