Росен Христов: Надявам се скоро да има положителен резултат от преговорите с "Газпром"

5260
Росен Христов: Надявам се скоро да има положителен резултат от преговорите с "Газпром"
Снимка: БГНЕС

"В комуникация сме с "Газпром" и се опитваме да доведем разговорите до позитивно приключване на преговорите и възобновяване на доставките при изгодни за нас условия. За момента не мога да споделям много детайли от преговорите. Клаузите на договора са конфиденциални. Работим изключително интензивно и се надяваме в скоро време да имаме положителен резултат". Това каза служебният енергиен министър Росен Христов в предаването "Още от деня" по БНТ.

"Говорим не само за доставки на газ, но и за условия за плащане, за цена и срокове, за защита на интересите на "Булгаргаз" и техните права по договора при евентуален арбитраж. Но работим паралелно и по редица други алтернативи. Целта е да осигурим газ на оптимална цена, като не е задължително да е от "Газпром", уточни той.

БОЕЦ изрисуваха руски военни символи върху сградата на енергийното министерство (СНИМКИ И ВИДЕО)

Втори ден продължават протестните действия, организирани от Сдружение "БОЕЦ". След като вчера демонстранти разположиха палатки пред пра...

"Физически не можем да вземем всички количества по договора в рамките на 2022 г. Едно от условията в преговорите с "Газпром" е да вземем част от количествата в първите месеци на 2023 г. Цената е отделна тема на разговор, другото ключово е системата на плащане. Изцяло работим по схемата, по която плащат всички европейски държави - било то чрез частни дружества или държавни", уточни Христов. И не пожела директно да отговори готови ли сме да открием сметка в рубли. Той добави, че се водят преговори и с "Шел", Тотал енерджи", "Шиниър".

По отношение на големите дългове на "Топлофикация София" към "Булгаргаз" Росен Христов обясни, че се работи доста интензивно по този въпрос. "С такава задлъжнялост "Топлофикация София" не само като структура и като компания е в нездравословно състояние, но влияе много и на "Булгаргаз" и на възможността за набиране на средства и финансиране от частния сектор. Ние финансирахме "Булгаргаз" с 800 млн. лева заем от министерството и подготвяме ново решение за значителна сума", каза енергийният министър.

Със Столичния общински съвет се разработва програма, която да изведе "Топлофикация София" от тази спирала на системно натрупване на данъци и дружеството посредством оптимално управление и инвестиции да стане един съвестен платец, посочи още Росен Христов. Той допълни, че се водят преговори "Топлофикация София" да стане държавно дружество, като целите на Столична община и държавата изцяло съвпадат и са насочени към осигуряване на отоплението на софиянци на оптимална цена.

"Работим по едно цялостно решение, което за дълъг период от време да реши проблемите на "Топлофикация София". Преминаването към държавата посредством придобиване за сметка на натрупаните задължения, това за определен период изчиства задълженията на "Топлофикация София", правейки я поне счетоводно да изглежда добре", обясни Христов.

Предателство: как България се самоунижава пред Русия

Безкраен сериал на националното унижение е очакването на служебното правителство да се договори с Газпром. Първо обяви курса към връщан...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Въпреки трусовете: ПП-ДБ обявиха, че се явяват заедно на изборите 2 в 1

Рашков напусна комисията за "Митниците": ДПС го "захапаха" за снимките, а той обеща да ги научи да не купуват гласове

Бивш главен секретар на МВР: Стефан Димитров е ходил и на банкет на КАТ

Тристранката обсъжда утре обезщетенията при безработица

Обвинените в контрабанда са били при Петя Банкова и при Асен Василев

След бурна драма: Главчев вече е и премиер, и външен министър

„Съвместна работа с ГЕРБ и ДПС е невъзможна“: Средна Европейска Класа се отделя от ПП-ДБ

Ракетата-носител на Гешев: Да размърдаме ситуацията

Ваня Григорова се регистрира в ЦИК за предстоящите избори

Признание за постигнатото в ЕП: Елена Йончева за номинацията си от ДПС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com