Румен Петков: Орешарски слугува на САЩ, а не на "Газпром"

26654
Румен Петков: Орешарски слугува на САЩ, а не на "Газпром"
Снимка: БГНЕС

Ние с ДПС сме в различен политически спектър – ние изповядваме социални идеи, те изповядват либерални. Но няма как да сме в пълна хармония. Едва ли бих могъл да ви дам отговор и то меродавен кой с кого се е скарал, каза червеният депутат Таско Ерменков.

Когато политическите лидери се изказват, то е нужно да не са твърде витиевати. Визирам г-н Местан, който, според мен, визира промяна на съотношението на политическите сили. Но той трябваше да го каже по-ясно.

Кремъл: Орешарски не ни е казал, че спира "Южен поток", ще питаме Йотингер

"Официално уведомление ние не сме получили, планираме утре да повдигнем този въпрос на срещата с европейския комисар Гюнтер Йотингер"....

Въпросът с оставките в БСП ще се решават вътре в партията, категоричен беше и Ерменков. Утре, 10 юни, на Националния съвет ще си кажем истината – тогава ще говоря. В никакъв случай обаче г-н Орешарски да не дава оставка – ако той го направи, ще настъпи истински хаос.

Нека правим разлика между спиране, забавяне и отлагане. Така Ерменков коментира вчерашното решение на Пламен Орешарски да спре строежа на „Южен поток”. На 13-ти юни идват европейски експерти и се надявам с тях да изгладим недоразуменията и проблемите, подчерта Ерменков.

Моментално лицето на АБВ Румен Петков попита Ерменков дали няма договорка правителството на Пламен Орешарски да стои, докато не провали проекта „Южен поток” и докато не се спре „незаконното изграждане” на седми блок на АЕЦ „Козлодуй”. Аз не съм против седми блок, но законно, подчерта бившият вътрешен министър. Той поиска този въпрос да се зададе на утрешния Национален съвет на БСП, а Ерменков обеща да го направи. Аз знам само, че г-н Орешарски иска „Южен поток” да се случи, не знам да има договорки със сенаторите, допълни Ерменков. Той не каза точна дата за предсрочни избори, а посочи, че такива ще има, „когато това правителство не може да изпълни задълженията си”.

За себе си съмнения за провала на „Южен поток” нямам. Срещата с американските сенатори е много сериозен политически акт.  Това, което се случи вчера (8 юни), е унизително. Спирането на „Южен поток” удря по интересите и на Италия, Австрия, Унгария. Срещата вчера беше среща без мандат – нека и Янаки Стоилов да каже.

Не знам какво е обещанието на САЩ и не ме интересува. Когато страда българският национален интерес, това е унизително. Преди месец военният министър каза, че ще купи ескадрила от САЩ. Имаме ли експертиза, оценка – не, пак слугинаж, продължи Румен Петков.

Маккейн също предупреди да не се захващаме със санкционирани руски компании

Очевидно бихме искали да видим по-малко руско участие по въпроси, касаещи "Южен поток" и се надяваме въпросът да се реши в координаци...

Поведението на Станишев сега е неадекватно. 11 дни Лютви Местан го остави да направи анализ, да излезе и да го каже. Когато си готов да се целуваш по улиците, трябва да си готов след изборен резултат, в който си преживял изборна катастрофа, да излезеш и да си поемеш отговорността, подчерта Румен Петков.

Беше доказано, че писма от "Газпром" за енергийното законодателство няма (бел. ред. - писмата са от "Южен поток Транспорт", където "Газпром" има мажоритарен дял - 50%), каза Петков. Това се разпространява от едни хора, които не могат да живеят, ако не се занимават с Русия, добави той.

Позицията на ГЕРБ

Категорично ще подкрепим задължително гласуване, но ще предложим да има референдум по въпроса. Не мога да кажа дари задължителното гласуване е удар срещу ДПС, но този ход изглежда като купуване на време – може би докато намерят работа на Станишев. Това каза бившият регионален министър Лиляна Павлова.

Процедурата по приемане на задължителното гласуване е следната – промяна в правото на глас в Конституцията, която, според професор Георги Близнашки, може да мине с квалифицирано мнозинство от 75% и в този парламент. Това означава 181 депутати – колкото имат ГЕРБ, БСП и независимите представители, обвързани с „България без цензура”.

Костов: ДПС усеща, че може да не участва в следващото управление

Преди да стане явна тази политическа криза, институциите бяха в кризисно състояние. Доверието към кабинета и Народното събрание е реко...

Не може да сключваш договор за близо 4 млрд. евро, а да провеждаш търг за проектна компания (бел. ред. „Южен поток България”) пет дни между Коледа и Нова година. Несериозно е да се коментира дори, че Пламен Орешарски не е знаел, че някой подписва „Южен поток”, каза Павлова. На същото мнение беше и Таско Ерменков от БСП.

Не е нормално да идват американски сенатори и да спираме веднага газопровода. Трябваше да го спрем в мига, в който ЕК започна наказателна процедура. Не може да лавираме по този некоректен начин между партньорите, които са ни важни, поясни Павлова. Тя категорично отказа да коментира с кого ще прави коалиция ГЕРБ след предсрочен вот, когато е ясно какво „искат българските граждани”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика