Румен Петков с обяснение защо КЕВР пак бави цената на газа

2227
Румен Петков с обяснение защо КЕВР пак бави цената на газа
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

На фона на коментарите за пристигащия американски втечнен газ, лидерът на АБВ Румен Петков определи като втрещяват факта, че никой не коментира цената.  Според него именно в липсата на тази компонента е обяснението защо КЕВР продължава да бави определянето на цената на газа за юни.

Петков е категоричен: Газът го няма и въпросът какъв газ ползва България трябва да има много ясен отговор за това как е договорен този газ, с кого е договорен, при какви условия, на каква цена.

"От 5 май слушаме разсъждения на темата „втечненият газ дойде“ и група българи, ощастливени от факта, че втечненият газ от САЩ дошъл, излязоха да го посрещнат, но газът го няма", коментира ситуацията Петков.

Румен Петков се срещна с посланика на Казахстан у нас

Председателят на ПП АБВ Румен Петков се срещна с посланика на Казахстан у нас Н. Пр. Темиртай Избастин. Във фокуса на разговора бяха вз...

По повод изявленията на финансовия министър от 5 юни, че танкерите се разтоварват в момента и си ползваме газа оттам; последвалите декларации, че газът се разтоварва и че първият танкер пристигнал няколко дни по-рано, Петков заяви: "Този танкер се превърна в нещо като „Черната перла“ - показва се в европейско пристанище, после се почват едни анализи, че той може всъщност да достави газ на България само на терминал в Гърция или Турция".  Според Петков, хората, които правят тези анализи пропускат възможността да оперираме и с терминалите в Хърватска и в Италия.

Свързвайки темата с ценообразуването в България, Петков обърна внимание на рецидива новияj състав на КЕВР да извършва престъпление спрямо задължението си да обявява цената на газа на първо число на всеки месец. "За май месец цената вместо на 1 май беше обявена на 13 май. Днес сме 8 юни и цената още не е обявена", подчерта Петков. 

Той посочи борсовите цени - за месец април средно цената на TTF е 130 евро, за май е 100 евро, за юни се очаква не повече от 90 евро и тенденцията показва, че юли ще отиде под 80 евро за мегаватчас.

Съотношението на цената на газа на ТТФ с LNG е минус 30 евро на мегаватчас, изтъкна още той. "За май вместо цената на газа в България да е 130 лв., тя е 162 лв., за юни искането от Булгаргаз е да е 140 лв., а за юни тя няма да е повече от 110 – 115, т.е. тази комисионна отива някъде", заяви Петков и настоя "някой да докаже дали министър-председателят е безучастен".

Румен Петков: Модернизацията на българския отбранителен комплекс няма алтернатива

Председателят на ПП АБВ Румен Петков посети XV Специализирано международно изложение за отбранителна техника и услуги „ХЕМУС 2022...

Румен Петков съобщи още, че АБВ възнамеряват да сезират прокуратурата за действията на Булгаргаз, както поясни - за за грубо погазване на нормативната уредба, пазарните принципи, правата и задълженията на дружеството и ръководството на Булгаргаз. 

"От 20 милиона печалба да я сведеш на 3 милиона загуба - за това действително се изискват много сериозни и последователни усилия по посока на промяната", коментира Петков финансовите резултати на Булгаргаз, видни от отчета на дружеството, качен на сайта на компанията.

"Не се ли вземат сериозни мерки, в това число кадрови, това означава, че и за премиера и за Асен Василев загубите са приемливи, но народът да плаща некадърието на тази шайка е абсолютно неприемливо", заяви Петков.

Лидерът на АБВ отново настоя за ефективни преговори с Газпром и посочи, че от 54 компании, с които Газпромекспорт работи от държавите-членки на ЕС, до понеделник били подписани договори с 38 компании. "Продължаваме да считаме, че настояването на икономическия министър и на работодателите е задължително да бъде реализирано по най-бързия начин", добави Петков. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

ПП-ДБ: ЕК започна наказателна процедура срещу България заради четири партии (ВИДЕО)

Първан Симеонов: На ПП-ДБ ще им се ослади да са в опозиция известно време

За коалицията с ГЕРБ: Лена Бориславова даде обяснение

Свалянето на Желязков е отклоняване на вниманието от пуделите и контрабандистите: Говори Даниел Митов

Божанков: Подчинение ГЕРБ в наше лице няма да срещнат

Последен парламентарен контрол преди изборите 2 в 1

Кирил Петков: Росен Желязков не беше свободен

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика