Румен Радев се срещна с Йенс Столтенберг (СНИМКИ)

2829
Румен Радев се срещна с Йенс Столтенберг (СНИМКИ)
Снимка: БГНЕС

Ограничените средства, с които България разполага за модернизация на своите Въоръжени сили, налага те да бъдат изразходвани по възможно най-ефективен и ефикасен начин. В този процес експертизата на НАТО и споделянето на опит и добри практики при провеждането на конкурси за придобиване на въоръжение и оборудване е от ключово значение за постигането на максимални резултати. Това заяви президентът Румен Радев на среща днес на „Дондуков“ 2 с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Това е поредна среща между двамата след разговора им вчера в словашкия град Кошице на срещата на високо равнище във формат Б9, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Придобиването на съвременни отбранителни способности е от ключово значение за сигурността на България и за повишаване на съвместимостта на Въоръжените сили на страната ни с партньорите от НАТО, подчерта Румен Радев. Освен трите проекта за модернизация на българските Военновъздушни сили, Сухопътни войски и Военноморските сили, държавният глава открои значението и на по-малките проекти, които са от съществено значение за изграждането на боеспособни и мобилни въоръжени сили, способни да действат в общо информационно пространство със съюзниците.

Румен Радев: Няма да допусна друг да решава бъдещето на енергийните ни проекти

"Тук съм, за да не допусна друг да решава бъдещето на българските енергийни проекти. При подготовката на срещата установих, че определе...

„България продължава да засилва своята роля като стълб на сигурност и стабилност на Балканите и в Черно море, посредством провеждането на отворена, конструктивна и отговорна политика“, подчерта Румен Радев. Страната ни е силно мотивирана да интегрира своята отбранителна индустрия и наука при реализацията на общи проекти в рамките на НАТО и очаква насърчение от Алианса в тази насока, добави президентът.

България е стратегически партньор за гарантиране на сигурността в Югоизточна Европа и Черно море, посочи от своя страна Йенс Столтенберг и открои приноса на страната ни за укрепване на стабилността в региона на Западните Балкани и в различни мироопазващи мисии на Алианса.

Цветанов: Ще отхвърлим ветото на президента върху Изборния кодекс

Стигнахме до единно становище. Позиция, която ще защитаваме и в пленарна зала – да бъде отхвърлено ветото на президента. Това зая...

Обща бе оценката, че усилията на Република Северна Македония в изграждането на добросъседски отношения следва да бъдат подкрепени и приемането на западната ни съседка в НАТО е важен сигнал за целия регион. Обсъдена бе и възможността за провеждането на повече съвместни учения на българска територия с партньорите от Западните Балкани.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

ИТН: ПП-ДБ провалиха кворума, спасявайки Росен Желязков (ВИДЕО)

Искрен Митев и "Възраждане" в пореден сблъсък: Стигна ли се до бой в парламента?

Не се очертава лесна и стабилна коалиция: Политолози за очакванията след изборите

Председателят на ЦИК се надява да няма пак "кодове" за машините

Росица Матева: ЦИК работи за честни избори 2 в 1

Започва регистрацията на независимите депутати за евроизборите

Няколко дни преди края на 49-то Народно събрание: Ще отстранят ли Росен Желязков?

Назначиха нов заместник-министър на иновациите и растежа

Геновева Петрова: Очаква се интересна кампания, но със същите резултати

Росица Матева: Не очаквам хаос на изборите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика