С нов срок на мораториума депутатите се опитват да поправят кашата, която забъркаха

4957
С нов срок на мораториума депутатите се опитват да поправят кашата, която забъркаха
Снимка: БГНЕС

Временната парламентарна комисия за въпросите с енергийната криза и предложение за справяне с нея се събра на извънредно първо заседание. Комисията бе създадена по-рано по искане на "Продължаваме Промяната".

На заседанието депутатите предлагат на Народното събрание да се промени срока, в който действа спорното решение за мораториум върху цените на тока, парното и водата, гласуван по-рано през деня. Предложението за мораториума бе направено от ГЕРБ-СДС и беше подкрепено от всички парламентарни групи без ДПС. В предложението на Десислава Атанасова беше записано за следващите месеци да се върнат цените на тока, водата и парното от началото на 2021 г. 

Според промените, приети в комисия, срокът на мораториумът ще е от 16 декември 2021 до 31 март 2022 година. Тоест бе решено занапред да важат цените не от началото на годината, а от началото на юли, когато вече са били по-високи. "За" новото предложение гласуваха 8 депутати, двама бяха против и двама членове на комисията се въздържаха.

Пред Actualno експерти вече заявиха, че решението на парламента за мораториума с първоначалния заложен срок ще падне в Конституционния съд. "Дали приетото по този начин решение всъщност е валидно? Въпросът е особено болезнен, защото с ненормативен акт т.е. решение на парламента, се отменя решението на КЕВР за цената на тока и парното, което в момента е валидно... За да бъде променено такова решение, трябва да бъде променен закон, а не Народното събрание да взема решение, което е със силата на ненормативен акт", заяви пред Actualno проф. Пламен Киров.

От правителството също определиха мораториума като неясен. "Отговорност на депутатите от мнозинството няма да се търси. Новосформираната временна парламентарна комисия за енергийна криза ще изготви доклад, от който да стане дали решението за мораториума да бъде прегласувано", това каза на пресконференция в Министерски съвет началникът на премиерския кабинет Лена Бориславова.

Междувременно КЕВР отмени планираното си за днес заседание. На него трябваше да бъдат обсъдени новите цени на тока и парното от 1 януари 2022 г.

Обмисля се временно ограничаване на правомощията на КЕВР за актуализиране на цените на тока

Обмисля се временно ограничаване до 3 месеца на правомощията на КЕВР за актуализиране на цените на електроенергията или законодателни п...

"Решението за мораториум върху цената на тока ще трябва утре да се отмени. Не ви го казвам като назидание, нито като човек с дълъг опит, казвам го като загриженост. Не може парламента да прави грешка върху грешка", заяви Рамадан Аталай в началото на заседанието временната комисия. Именно Аталай беше основният противник на идеята в пленарна зала. 

"Не съм съгласна с думите на началника на кабинета Лена Бориславова, че решението за мораториум трябва да се отмени. Не съм съгласна за пореден път НС да изпълнява волята на говорител или началник на кабинет при взето вече решения. Това дали решенията са правилни или не, не мисля, че може тя да коментира. Не е съществувала практика до сега друг освен министър или премиер да коментира и да задължава парламента", заяви от своя страна председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

Тя настоя да се отправи предупреждение към екипа на премиера Кирил Петков и специално до Лена Бориславова да не изземват различни функции по отношение на законодателния орган на България.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Делян Пеевски, председател на ДПС: Няма да допуснем България да бъде употребявана за вътрешнополитически цели в Северна Македония

Заради Пеевски BIRD.bg се отказва от европари: "Лицемерна Европа се ръкува с Мафията" (СНИМКИ)

Митов заговори, че Борисов може да е премиер за четвърти път

Кирил Петков се извини на избирателите с нов аргумент за ГЕРБ

Историк притеснен, че Северна Македония ще се нареди до Сърбия, Русия и Китай

Йорданка Фандъкова: Повече от половин година не виждам нищо ново в София

Румен Радев: Засилваме връзките си с българската общност в Косово

Британският министър на въоръжените сили иска засилване на сигурността в Черно море

Пеевски води делегация на ДПС на среща с европейски посланици

Ето какви възнаграждения ще получат членовете на изборните комисии за 9 юни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика