Сарафов: Проверяват се 20 спрени дела "на трупчета" и над 50 висящи

5510
Сарафов: Проверяват се 20 спрени дела "на трупчета" и над 50 висящи
Снимка: БГНЕС

Прокуратурата в момента проверява 20 спрени досъдебни производства срещу лица, заемащи висши държавни длъжности - т.нар. „дела на трупчета“ в държавното обвинение. Това заяви временно изпълняващият длъжността главен прокурор Борислав Сарафов по време на днешното изслушване на заседанието на Пленума на Висшия съдебен съвет.

Той добави, че върви проверка и по над 50 висящи дела. Ако се установи неоснователно забавяне на тези производства, той ще предложи Инспекторатът към ВСС да направи проверка и да наложи наказания на прокурорите, нарушили служебните си задължения. Сарафов заяви, че проверки ще се правят постоянно.

Съдия Атанаска Дишева: ВСС не се ползва с необходимото обществено доверие

"Към настоящия момент Висшият съдебен съвет не се ползва с необходимото обществено доверие, колкото и да ми е неприятно да го кажа". То...

ОЩЕ: BIRD: Ден преди Борисов да се откаже от имунитета си, Сарафов е поел "Барселонагейт"

Попитан дали не е знаел за порочни практики в прокуратурата по времето на Иван Гешев, когато бе негов заместник, Сарафов отвърна: "Нямам причини да смятам, че по такъв начин са подавани сигнали преди това и че са извършвани лични проверки от ВКП. Аз не съм избран за негов заместник, а качеството ми на заместник произтича от закона като директор на Националната следствена служба. Не съм бил част от екипа на Гешев. Не съм бил и в сградата на Съдебната палата, защото нямам кабинет там".

Той каза, че заради това не е подавал и никакви сигнали по това време, за разлика от периода след атентата срещу Гешев. "Бях единственият, който пусна сигнали срещу Иван Гешев и въведените от него порочни практики. Никой друг не подаде сигнали срещу него", допълни Сарафов.

"Аз се срамувах, че Иван Гешев е главен прокурор. За съжаление, последните месеци и седмици на Гешев показаха много дефекти на тази институция и показаха, че институцията може да се ползва за лични цели, както и че има хора, които са готови да следват подобно поведение и да подкрепят такива порочни практики", заяви временно изпълняващият длъжността главен прокурор.

Той беше поканен за изслушване пред Пленума на ВСС по повод проверките, които са започнали във ВКП по времето на Иван Гешев и по които са проверявани и призовавани членове на ВСС, поискали освобождаването на бившия топ обвинител. Самите те се оплакаха от натиск.

Атанас Славов внесе жалбата за избора на Сарафов във ВАС

Правосъдният министър Атанас Славов оспори пред Върховния административен съд избора на Борислав Сарафов за и.ф. главен прокурор, прове...

"Тези проверки считам, че наистина са тенденциозни, с цел натиск над членове на ВСС - за отказ и оттегляне на искането за отстраняване на главния прокурор и отвод, за да намалеят гласовете и да не бъдат достатъчно за отстраняването на Гешев", каза Сарафов.

На въпрос от съдия Атанаска Дишева какво се случва с базата на прокуратурата в Боровец, за която Сарафов даде преди време сведения, че е била „приватизирана“ от Иван Гешев, и.д. главен прокурор каза, че сега тя се използва от всички магистрати и служители на обвинението.

Почивните бази на прокуратурата са още три - в гр. Бяла и на Витоша - хижа "Трендафила". Основната база е в "Цигов чарк", каза още Сарафов. Той посочи, че не е имал достатъчно време на поста, но ще назначи проверки за разходи, плащания и ревизия на тези бази.

Сарафов не отговори конкретно на въпроси къде е бил направен записът на разговора между Йордан Стоев и Иван Гешев и има ли основание да се проверява дирекция "Публична администрация" за това дали е подавана информация към медии, след което да са започвани проверки и назад във времето.

Приоритетите на Сарафов - мигрантите, пияните шофьори и лицата с имунитет

Активната работа по делата, свързани с нелегалния трафик на мигранти с оглед засиления мигрантски натиск над страната, престъпленията, ...

Припомняме, че днес ВСС реши да спре процедурата по избор на нов главен прокурор.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

„Сиела Норма“ ще осигурява машинното гласуване на вота 2 в 1 през юни

Мая Манолова: С Григорова сме бойци - тя като синдикалист, аз като бивш омбудсман

Депутатите приеха ветото на президента върху Закона за насърчаване на инвестициите

Парламентът прие измененията в договора за самолетите F-16

Ваня Григорова: С Мая Манолова сме добре допълващи се вектори

Атанас Атанасов: Всички говорят за „Корал“, какъв е скандалът?

Второ извънредно заседание на парламента за един ден

В Украйна е пристигнала нова военнотехническа помощ от България

Божанов: Част от забраната на реклама на хазарт противоречи на европейското право

Докъде стигна България с инфраструктурата за F-16 Block 70: Говори началникът на отбраната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика