Сблъсък между ИТН и ГЕРБ и за пенсиите, Мика Зайкова "скочи" на Деница Сачева

37762
Сблъсък между ИТН и ГЕРБ и за пенсиите, Мика Зайкова "скочи" на Деница Сачева
Снимка: БГНЕС

Ако европейските пенсионери се чудят на кой курорт да идат, българските се чудят какви хранителни продукти да си купят. Олиото е поскъпнало с 40%. Инфлацията ще върви нагоре. Да оставим социалните плащания и да направим минималната пенсия поне равна на прага на бедност.

Това заяви от парламентарната трибуна народният представител от "Има такъв народ" Мика Зайкова по време на дебатите по първото четене на актуализацията на бюджета на Държавното обществено осигуряване.

Предложението на Зайкова е минималната пенсия да стане 370 лева.

Мика Зайкова се възмути от празната зала при дебата за пенсиите

Възмутена съм, че при обсъждането съдбата на българските пенсионери, които са над 2 млн, души залата в парламента е празна. Не ви ли и...

От своя страна бившият социален министър Деница Сачева репликира, че според ГЕРБ промяната на пенсионната система трябва да бъде извършена от редовно правителство, а не от служебно.

Ние считаме, че актуализация на бюджета на ДОО на този етап не се налага, предложението е по-скоро с предизборен характер. Увеличаването на тавана на максималните пенсии за нас също е неприемливо. Ние предлагаме таванът да отпадне, за това са нужни 22 млн. до края на тази година, каза Сачева.

Тя съобщи, че ПГ на ГЕРБ-СДС ще гласува "въздържал се" по така предложената актуализация на бюджета на ДОО за 2021 г. и между първо и второ четене ще внесе свои предложения.

Мика Зайкова ѝ отговори, че предлагат бъдещо несигурно събитие. Това е популизъм. За да може служебното правителство да вкара вашите фамозни 50 лв. вътре, затова е възприело този ред, обърна се Зайкова към Сачева по повод осъвременяването на пенсиите.

След първо четене на комисия: От ГЕРБ искат по 100 лв. допълнително за пенсионерите

Финансовият министър на ГЕРБ Кирил Ананиев обяви, че между първо и второ четене на актуализацията на държавния бюджет за 2021 година, п...

„Основните параметри, с които се предлага да бъде увеличена осигурителната тежест на 1 година осигурителен стаж във формулата за изчисление на пенсиите от 1.2 става 1.35. Минималната пенсия съответно се повишава от 300 лв. на 340 лв. като повишението е с 13,3%.

Социалната пенсия за старост се повишава от 148,71 лв. на 170 лв. като всички пенсии, свързани, които се изчисляват като процент от социалната пенсия за старост също се повишават, увеличението на техните размери средно е 14,3%”, отчете социалният министър Гълъб Донев.

Той посочи пред депутатите, че естествено се повишават и максималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст от 1440 лв. на 1500 лв. като увеличението е 4,2%.

„Но тук трябва да се има предвид, че от 1 януари 2021г. увеличението на максималния размер на пенсията беше с над 20%, което е повече от средния размер от 5,1%, което получиха всички останали пенсии с изключение на максималната и минималната пенсия”, посочи той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Пеевски: Няма да имаме диалог с ПП-ДБ, ако контрабандата се докаже (ВИДЕО)

Борисов намекна, че не иска коалиция с ПП-ДБ след изборите (ВИДЕО)

Евродепутати се опасяват от руска намеса в изборите у нас

Новият земеделски министър положи клетва

"Възраждане" също иска оставката на Росен Желязков

Денков обвини ГЕРБ и ДПС, че не получаваме второто плащане по ПВУ (ВИДЕО)

Атанасов с нови разкрития за Калин Стоянов, не отговори ясно дали ПП-ДБ е плътно зад Бойко Рашков

Елена Йончева предпочете Пеевски пред Борисов, ще гради доверие с него в личен план

След скандалите с МВР и митниците: Над 9% разлика между ГЕРБ и ПП-ДБ

Последен ден за регистрация на партиите за изборите 2 в 1

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика