Сценаристи на Слави: Ако променят закона заради референдума, значи искат ниска активност

4773
Сценаристи на Слави: Ако променят закона заради референдума, значи искат ниска активност
Снимка: БГНЕС

Законът предвижда референдумите да се провеждат с редовни избори, ако законът бъде променен заради инициирания от „Шоуто на Слави” референдум, това означава, че се цели ниска активност. Това обяви сценаристът на шоуто Иво Сиромахов пред bTV. Откъде ще извадят пари, попита още той.

Инициатива на „Шоуто на Слави" за референдум с 6 въпроса успя да събере над 570 хиляди валидни подписа. В това допитване българите ще трябва да кажат дали искат мажоритарни избори, наполовина по-малко депутати – 120, електронно гласуване, по-ниска субсидия за партиите и мажоритарен избор на полицейските шефове.

Председателят на парламента Цецка Цачева обяви вчера, че въпросите няма да бъдат редактирани, но някои от тях, като намаляването броя на депутатите и избора на полицейските шефове, вероятно ще отпаднат, защото не са в компетенциите на обикновено Народно събрание.

Консултирали сме се с експерти по конституционно право, за да формулираме въпросите, уточни Сиромахов.

Парламентът ще трябва да насрочи провеждането на референдума на Слави

Около 100 000 некоректни записа в подписката за референдум, организирана от инициативен комитет с председател Станислав Трифонов, са от...

По думите му разликата с предишни референдуми у нас е, че този път допитването не е инициирано нито от партия, нито от президент, а от гражданите.

Отъждествяването на референдума със Слави Трифонов е елементарно, хора пишат в интернет, че не харесват Трифонов, но ще участват в допитването, коментира още сценаристът.

Според друг сценарист на „Шоуто на Слави” – Ивайло Вълчев, идеята за мажоритарен избор на депутатите е стъпка към персонализиране на отговорността. На него му прави впечатление, че кога ще се проведе референдумът става по-важно тема от тази за самото допитване.

И Сиромахов, и Вълчев обявиха, че нямат амбиции да влизат в политиката.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика