Щатът от съветници на служебния кабинет - особено раздут

2467
Щатът от съветници на служебния кабинет - особено раздут
Снимка: БГНЕС

Броят на съветниците на служебния кабинет става много сериозен. В кабинета на Огнян Герджиков могат да бъдат назначени общо 42-ма съветници, експерти и технически сътрудници, които ще подпомагат премиера и четирима му вицепремиери. Герджиков ще има екип от 16 души, вицепремиерите без министерства Деница Златева и Малина Крумово - по 10 души, и по 3-ма души за вицепремиерите по социални политики Илко Семерджиев и по вътрешен ред и сигурност Стефан Янев. Последните двама ще си назначат политически кабинети и в ресорните министерства, пише в. "Сега".

За сравнение - служебният премиер Георги Близнашки имаше 10 съветници. Бойко Борисов пък разчиташе на 9 души. Ако бъдат назначени всички 42-ма съветници, те ще струват на бюджета между 63 и 76 хил. лв. на месец. Сумата зависи от това дали ще се запазят възнагражденията от тези в кабинета "Борисов". Една заплата на съветник в Министерския съвет на подалото оставка правителство варираше между 1500 и 1800 лв. в зависимост от експертизата и ангажираността му на ден.

Иван Гарелов става ръководител на правителствената пресслужба

Журналистът Иван Гарелов ще бъде назначен на ръководител на правителствената пресслужба на служебния кабинет на Огнян Герджиков, пише Т...

Назначенията на сътрудници и съветници обаче няма да спрат дотук. Всеки министър трябва да си състави екип и ще има съветници в министерствата си. Обикновено тяхната бройка е по 5 души на ведомство. Това означава, че близо още 100 души ще запълнят временната администрация, докато бъде избрано ново правителство. Особеното при съветниците е, че те не носят никаква отговорност за вземането на решения, а не се знае и каква точно работа вършат. Така и не стана ясно какво например съветваше лидерът на РЗС Яне Янев бившия вече премиер Бойко Борисов. Едно от имената, които се спрягат като съветници на Огнян Герджиков, е на журналиста Иван Гарелов. Не е ясно защо му е на Герджиков медиен съветник, при условие че МС има огромен пресцентър.

Първи назначения

Вчера служебното правителството започна и с първите назначения на зам.- министри. Огнян Герджиков издаде заповеди за назначаването на Бойко Мирчев за зам.-министър на външните работи и на Стефан Петров и Михаил Михайлов за зам.-министри на отбраната. Мирчев е дипломат от кариерата. Бил е аташе в посолството на България в Кабул, временно управляващ посолството в Сеул и посланик в Република Корея, в Индонезия, Малайзия, Сингапур и Бруней. Бил е зам.-министър на външните работи.

Ген. Стефан Петров е бил зам.-началник на щаба и изпълняващ длъжността началник-щаб на Военновъздушното командване на НАТО в Измир, Турция. След това е директор на дирекция "Операции и подготовка" в Министерството на отбраната, а от юли 2014 г. до март 2015 г. е началник на щаба на Съвместното командване на силите.

Кои са новите служебни министри?

Със свой указ президентът Румен Радев назначава от 27 януари 2017 г. служебно правителство на Република България, предаде Фокус.  ...

Михаил Михайлов е бил експерт в дирекция "Права на човека и международни хуманитарни организации" на МВнР и консул в посолството на България в Атина. В последните 10 години е експерт по логистика и главен мениджър на частно дружество.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Заплатите на военните скачат 30%, реши парламентът

"Няма как да излъжеш всички и завинаги": Главчев се похвали с раздаване на пари

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика