Ще има обвиняеми заради "Белене", обяви Цацаров

1020
Ще има обвиняеми заради "Белене", обяви Цацаров
Снимка: БГНЕС

Прокуратурата е започнала досъдебни производства и скоро ще има привлечени обвиняеми във връзка с това, че след решението на Министерски съвет за спиране на плащанията по проекта за строежа на АЕЦ "Белене", те са продължили. Това стана ясно от думите на главния прокурор Сотир Цацаров по време на разглеждането на годишния доклад за дейността на прокуратурата на заседанието на правната комисия в парламента.

Припомняме, че Арбитражният съд в Женева отсъди преди броени дни България да заплати 620 млн. евро на руските производители в замразения проект, макар че първо беше обявена сумата от 550 млн. евро. Впоследствие премиерът Бойко Борисов обяви, че ще се търси диалог с Русия за намирането на купувач на поръчаното оборудване, като на всяка цена трябва да бъдат договорени изгодни условия при продажбата. 

Борисов информира Туск за решението на Арбитража за АЕЦ „Белене“

Премиерът Бойко Борисов запозна председателя на Европейския съвет Доналд Туск с решението на Арбитражния съд в Женева по търговския спо...

„Не ми приписвайте вината и за „Белене“. Прокуратурата си има достатъчно вини. Прокуратурата не може да има отношение към решението на арбитражен съд", каза днес, 22 юли, Цацаров.

По думите му обвинението не може да носи отговорността за решения, които са били политически, икономически и на колективни органи и които са били трупани и вземани през годините. Той отговори на въпрос от Петър Славов от Гражданската квота на Реформаторския блок дали прокуратурата е проверявала случая обстойно. Цацаров бе категоричен, че отговорността е колективна.

В същото време, след среща с президента на Германия Йоахим Гаук, премиерът Бойко Борисов заяви, че ще изпрати до Европейската комисия искане за становище относно последващите си действия. Целта на тази комуникация е да бъдат защитени в максимална степен българските национални интереси в съответствие с енергийната политика на Европейския съюз.

Премиерът Борисов е представил пред госта си и енергийните проекти, по които кабинетът работи, за да осигури енергийната независимост на страната ни.

РБ пита: Къде са осъдените за АЕЦ Белене?

Народните представители от Гражданската квота на Реформаторския блок Мартин Димитров и Петър Славов внасят днес два въпроса към министъ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика