Ще плащаме милиони на чужди военни да ни пазят небето

3046
Ще плащаме милиони на чужди военни да ни пазят небето
Снимка: БГНЕС

Ако чужда армия охранява небето ни, това ще струва почти 10 млн. лева годишно. Вече тече подготовка Полша да охранява заедно с нас въздушното ни пространство. Точно Полша беше избрана да ремонтира двигателите за изтребителите ни МиГ-29, а военният министър Николай Ненчев твърдеше, че това е по-евтино, отколкото Русия да се заеме.

От септември 2015 г. ведомството е започнало разработването на концепция за съвместна охрана на въздушното пространство, която вече е готова и е била изпратена на българския представител в съюзното командване на НАТО. Документът е бил изпратен, без да бъде одобрен от началника на бойната авиация ген. Румен Радев, твърди в. "Сега".

Новите двигатели за МиГ-овете ни си стоят все още като обещание

Новите двигатели за българските МиГ-ове все още са само желание, което дори не е оформено като заявка. За доставка на заявените поне на...

"Аз два пъти писмено отказах да съгласувам тази концепция, но тя стана факт и е вече при нашия представител е съюзното командване на НАТО и доста държави имат интерес за това. И нормално, те си правят една чудесна тренировка при поети разходи", коментира ген. Радев в интервю за Канал 3. По думите му България кани чуждите военни "при едно сериозно заплащане от наша страна - транспорт, гориво, настаняване в луксозен хотел, кетъринг, пълно обслужване и т.н.".

Засега е известно, че са водени разговори за съвместна охрана със САЩ, Белгия, Холандия, Италия и Полша. Това стана възможно, след като в средата на януари парламентът разреши България да охранява въздушното си пространство и съвместно с други страни-членки на НАТО. Мотивите за промяната бяха бедстващото състояние на бойната авиация, но до нея се стигна след отказа от договора за поддръжка на МиГ-29. Именно тогава се появи версията, че България възнамерява да сподели охраната на небето с друга натовска държава, но да съсредоточи ресурсите си към поддръжка на бойния флот.

Командирът на ВВС заяви, че няма нищо лошо в подобна съвместна охрана на въздушното ни пространство и това ще даде много нови възможности за тренировка и повишаване на подготовката на нашите ВВС, но посочи смущаващи детайли: "Ако това се случи при тези финансови условия, то ще е голям удар по мотивацията на нашия личен състав. Хората от ВВС работят при крайно тежки условия, работят на предела на човешките възможности, носят риск ежедневно при лоши социално-битови условия. Но те правят това с ясното съзнание, че България има финансови проблеми, те са част от това общество и имат дълг към него. Когато един ден обаче дойдат твои партньори, които летят пет пъти повече от теб, които работят при прекрасни условия и когато на тях България плаща всичко, включително и луксозните хотели, как ще се почувстват нашите хора от ВВС? Това ще е абсолютен удар по тяхната мотивация!"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика