Ще се разцепи ли БСП заради страхливия Станишев?

21665
Ще се разцепи ли БСП заради страхливия Станишев?
Снимка: БГНЕС

Все още настоящият председател на БСП Сергей Станишев готви партиен конгрес през април следващата година, а вътрешнопартийната опозиция иска незабавно свикване на заседание на 48-я конгрес на партията. Това е поредната част от сериала, който се разиграва в централата на левицата, след внезапната трансформация на нейния председател от български депутат в евродепутат. Този въпрос вече измества моралните измерения на неизпълненото обещание, дадено от Станишев само преди месец, да не изоставя собствената си партия, пише в свой анализ Агенция "Фокус".

На 16 юни, седмица преди Станишев да внесе в деловодството на парламента писмения си отказ от правата и задълженията на народен представител, Софийският градски съвет на БСП прие решение, в което, заедно с ред мъгляви формулировки, се изисква "да настъпят промени и обновление в ръководните органи на партията", както и насрочване на "заседание на 48-я конгрес на БСП с дневен ред - оценка за участието на БСП в управлението на страната и работата на правителството и приемане предизборна платформа, коалиционна форма и резолюция на конгреса". Ден след това председателят на Софийската организация Калоян Паргов обясни, че не е поискал оставката на Станишев.

Първанов: Случващото се в БСП е шанс за АБВ

Състоянието на основната лява формация БСП не може да ме радва, защото стабилността на държавата е функция от стабилността на всички о...

Изборът на Станишев да стане дистанционен председател на БСП от ЕП, постави с нова сила въпросът за партийния конгрес. Станишев поясни, че отиването в Брюксел не означава, че ще подаде оставка от председателския пост на БСП, като същевременно поясни, че е необходима промяна и нова енергия. Депутатът от столичната организация Страхил Ангелов категорично заяви, че е необходимо свикване на конгрес и избор на нов председател. Изказванията на Румен Овчаров, Георги Кадиев и Страхил Ангелов през последните дни водят в една посока, въпреки спецификите и нюансите. Опитът на групата около Станишев да защити непоследователността на председателя и по този начин да гарантира собствения си комфорт е плах и неубедителен. Недостатъчно убедително звучи и твърдението на удостоения за председател на ПГ на БСП Атанас Мерджанов, че дали в Брюксел, дали в София, отговорността на Сергей Станишев за състоянието и делата на БСП си остава същата.

Тезата на комформистите, защитавана и от самия Станишев, е партиен конгрес да бъде проведен чак през април 2015 г. Запознати с партийните противоречия пророкуват, че едно такова действие е в състояние да взриви и последните остатъци от партийното единство. Заедно с това все по-често се споменават и имената, които биха наследили Станишев не без неговата лична благословия - парламентарният председател Михаил Миков, евродепутатът Илияна Йотова, склонната към оставки и компромиси Корнелия Нинова, заместник-председателят на парламента Мая Манолова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика