БСП-София иска свикване на конгрес на партията и избор на нов шеф

15305
БСП-София иска свикване на конгрес на партията и избор на нов шеф
Снимка: БГНЕС

БСП-София иска в най-кратки срокове да се свика заседание на 48-ия редовен конгрес на партията, за да обсъди предизборната платформа и коалиционната й политика. Препоръчва се и вътрешнопартийни избори за председател, а не както е сега лидерът на партията да се избира от делегатите на конгреса. Решението е взето на пленум на градската организация в понеделник, съобщиха социалисти.

До момента няма официална реакция от страна на ръководството на БСП и на лидера на партията Сергей Станишев, информира Mediapool.bg.

Нинова: Има три варианта за председателството на Станишев

В БСП в момента има три позиции по председателството на Сергей Станишев. Едната е, че той веднага и на секундата трябва да подаде ост...

За оставката на Станишев настояват и над 20 организации на БСП в София - област. Според столичните социалисти "за успешното представяне на партията на изборите е необходима цялостна промяна на ръководството и промяна в механизма, по който се взимат решения".

„Мислете за Станишев като за нещо, останало в миналото". За това призовал бившият лидер на столичните социалисти Румен Овчаров съпартийците си по време на пленум на градската организация. 

Най-впечатляваща била дългата и остра реч на бившия министър на икономиката и енергетиката. Той бил категоричен, че причината за разрива между партньорите във властта било искането на Сергей Станишев да стане премиер.

Овчаров обявил, че е крайно време да се промени и начинът за вземане на решения в партията. Пояснил, че от дълго време няма яснота кой и как определя политиките и кадрува в левицата. Дал и примери, от които ставало ясно, че социалистите научават за предстоящите важни ходове на партията от медиите - като идеята на Станишев за задължително гласуване и последвалата още по-абсурдна теза за предсрочни избори още през юли, пише в. "Преса".

„Обединихме се около тезата, че са необходими промяна и обновление в ръководството на партията, за да се представим успешно на изборите“, коментира председателят на "червените" в София Калоян Паргов. Според него няма проблем преди вота да бъде сменен и лидерът на БСП.

Костадин Паскалев: В БСП има тежки критики към Станишев

Решенията, които Националният съвет на БСП взе на пленума си тази седмица са в съвсем различни направления от заявеното от лидера на па...

Станишев освен от своите се оказа нежелан и от лидерите на парламентарни партии. В понеделник членът на Изпълнителната комисия на ГЕРБ Румяна Бъчварова заяви: „Борисов е готов на диалог с БСП, но не и с лидер Сергей Станишев.“ Депутати от ДПС също твърдят, че може да продължат да си партнират с левицата и в бъдеще, но при едно условие - ако начело на формацията има разумен и предвидлив председател.

„Прекалена е вътрешната активност на Румен Овчаров", категоричен беше тази сутрин в ефира на bTV червеният депутат Антон Кутев. Той смята, че желанията на столичната партийна организация са журналистически интерпретации, тъй като е присъствал на пленума и подобни искания не е имало.

Кутев призна, че организацията се е самокритикувала и че са прозвучали мнения за свикване на конгрес на столетницата. Той е на мнение, че конгресът ще бъде свикан и най-вероятно ще се проведе преди изборите. Именно там ще се реши съдбата на лидера Сергей Станишев.

„Станишев не е вечен в политиката. Няма някой, който да е вечен. Не е вярна тази мантра, че Станишев губи 11 пъти. Как губи Станишев, като сме в управлението", каза още "червеният" депутат.

 

Страхил Ангелов: Оцеляването на БСП минава през оставката на Станишев

Оцеляването на БСП минава през оставката на Сергей Станишев. Това заяви народният представител от Коалиция за България Страхил Ангелов....

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика