Скандал в парламента за минималната пенсия: Обединени патриоти с нови нападки към БСП

20321
Скандал в парламента за минималната пенсия: Обединени патриоти с нови нападки към БСП
Снимка: БГНЕС

Минималната пенсия предизвика разгорещени спорове в парламента, като депутатите от ОП и БСП почти се хванаха за гушите. Това стана по време на изслушването на социалния министър Деница Сачева.

Георги Гьоков от БСП излезе на трибуната, за да зададе въпросите на социалистите към социалната министърка. Червените отчетоха, че в последните години има и се наблюдава повишение на доходите, но това не било достатъчно. Освен това пенсионната система е неадекватна, смятат социалистите.

Виолета Желева: Превърнахте пенсионната система на България в банка

„Един от най-големите проблеми на пенсионната система в България е, че има все по-голямо нарастване на разликите между старите и ...

Никой не може да оспори, че пенсиите са най-големия провал на управляващите в политиката по доходите, посочи Георги Гьоков по време на разискванията в парламента за пенсиите.

"За съжаление равнището и динамиката на доходите през последните години в България ни показва, че това правителство, което управлява страната, а и предходните правителства с мандата на ГЕРБ са неспособни да измъкнат страната от последното място в ЕС по доходите. България си остава с най-нисък стандарт и равнище на доходите в Европа. След повече от 10 години управление на ГЕРБ, въпреки че се наблюдава някакъв растеж на доходите, те все още остават относителни ниски", посочи Гьоков.

Колежката му Весела Лечева коментира, че решението за 300 лв. минимална пенсия е политическо и няма никаква логика.

В бюджета на ДОО за 2021 година са предприети важни стъпки за повишаване на доходите на всички пенсионери, включи се Светлана Ангелова от ГЕРБ. Тя каза още, че се увеличава минималната пенсия. Освен това от 1 юли догодина всички пенсии, отпуснати до края на тази година ще се осъвременят по Швейцарското правило.

Сачева: Ще продължим да търсим възможности за повишаване на пенсиите

Министерството на труда и социалната политика ще продължи да търси възможности за повишаване на доходите на възрастните хора, увери мин...

Юлиан Ангелов от ОП пък по традиция нападна социалистите, че по време на тяхното управление пенсията била три долара. По думите му „лошото управление“ на ГЕРБ и ОП е вдигнало двойно пенсиите.

„Вие не може да управлявате държавата“, обърна се Ангелов към БСП. Той обвини левицата, че били партия на личните интереси, а лидерката им Корнелия Нинова, че не искала някой друг да е отговорен за вдигането на пенсиите.

Колегата му Борис Вангелов се обърна към водещият заседанието Емил Христов да отнема думата на БСП, на червената буржоазия и милионерите, които никога не били гладували.

Надя Клисурска от БСП изрази опасение, че ще се взриви пенсионната система. Управляващите давали частично решение за пенсионния модел, който, според социалистката, трайно не работи.


Клисурска към Сачева: Над милион пенсионери живеят под прага на бедността, а вие не предлагате нищо адекватно

„Непоследователните и хаотични действия на управляващите, особено в последните години, доведоха до сериозни деформации, дебаланси...

Хасан Адемов от ДПС пък беше озадачен какви решения трябва да вземе законодателният орган, след като имало готов законопроект. Забелязваме устойчива тенденция за увеличаване на трансфера от държавния бюджет към бюджета на ДОО, изтъкна той. Пенсионната система ставала все по-зависима от данъците. Дефицитът от 6 милиарда лева в пенсионната система може да се изчисти чрез дълг.

След края на разискванията, министър Деница Сачева взе думата. Тя припомни, че пенсиите от 1 януари ще се повишат с 18%. "Няма как този коефициент да бъде универсален. Размерът на редукцията не е еднакъв за всички.

За лице, което ще се пенсионира през 2021 г. и се е осигурявало непрекъснато от 2002 г. насам, ще даде коефициент на редукция 20%. На второ място, това, което има нужда да бъде подкрепено в закона, е да се предостави още една възможност за осъществяването на този избор", обясни Сачева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Правителство или предсрочни избори: Габриел отива при Радев с окончателно решение

Преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ приключиха без коментари пред медиите

Желязков: Основната ни цел е премахването и на сухопътния контрол в рамките на Шенген

Слави Трифонов: На две магарета слама не могат да разделят, но ще дойде черен лебед (ВИДЕО)

Анализатори: Спорът е за регулаторите и съдебната власт, а не за министрите

ЦИК обяви обществена поръчка за евроизборите с една особеност

ТАСС: Повечето руснаци в България гласуваха за Путин

БСП: България час по-скоро трябва да отиде на избори

"Защо Министерство на културата е дарено на корумпираните простаци от ГЕРБ?": Велислав Минеков

Преговорите завършват в следващите 24 часа, ПП-ДБ не са съгласни с имена в кабинета (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика