Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Скоро вътрешният министър ще може да спира "дейности, застрашаващи обществения ред"

27 февруари 2014, 13:10 часа • 22545 прочитания

Още на първо четене народните представители приеха Законопроекта за МВР, който предизвика сериозни полемики още през ноември месец миналата година.

Най-спорният момент, който събуди общественото внимание, е чл. 63 във въпросния законопроект. Той гласи следното:

Министърът издава заповеди за въвеждане на временни ограничения за извършване на дейности застрашаващи националната сигурност или обществения ред.

1. за предотвратяване извършването на престъпления или нарушения на обществения ред на определени обществени места;

2. при безредици или при непосредствена опасност от възникването им;

Според управляващите новият законопроект не дава прекомерни правомощия на силовите структури. От ГЕРБ обаче контрират, че тъй като в българското законодателство протестът като форма на обществено мероприятие не е уреден, то в точка 1 от чл. 63 могат да влязат мирни протести като ДАНСwithme.

Сериозно опасение в тази насока буди и чл. 87, ал. 1, т.7. Съгласно нея полицията може да употреби сила "при групови нарушения на обществения ред".

В мотивите на законопроекта е записано, че с него се цели ясно разграничаване и регламентиране на правомощията и отговорностите на политическото и професионалното ръководство на министерството; по-ефективно управление на Министерството на вътрешните работи като система чрез промени в структурата, организацията на дейността, взаимодействието и контрола; по-ефективно управление на човешките ресурси; отстраняване на несъвършенствата на действащия Закон за Министерството на вътрешните работи.

Законопроектът цели прецизно дефиниране на функциите и дейностите в МВР, включително разтоварване на МВР от несвойствени дейности (охрана на обекти със сигнално-охранителна техника по договори; търговски дружества, чийто принципал е министърът на вътрешните работи); оптимизиране на структурата и взаимодействието в рамките на министерството и извън него, организацията на работните процеси, управлението на финансовите, материалните и човешките ресурси.

По-рано при дебатите депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов заяви: „Няма как да са еднакви правомощията на главния секретар на МВР с правомощията в другите министерства. Винаги е имало сериозна разлика между правомощията, които има този висш служител в системата на МВР. Липсват основни дейности, които МВР извършва в момента. Вероятно няма да има пари за социалните компенсации”.

Депутатът от Коалиция за България Корнелия Нинова отвърна, че средствата за заплатите са осигурени в бюджета.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес