Слави Трифонов: Не съм наясно, че може да няма време за въвеждане на мажоритарен вот (ВИДЕО)

10292
Слави Трифонов: Не съм наясно, че може да няма време за въвеждане на мажоритарен вот (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Не, не съм наясно. Мисля, че има достатъчно време да се реализира. Така шоуменът Слави Трифонов коментира въпроса с мажоритарната система в два тура с абсолютно мнозинство и дали е наясно, че може да няма време тя да бъде въведена както трябва за предстоящите предсрочни парламентарни избори. Причината да няма време е, че трябва да бъде направено прерайониране - от многомандатни райони да бъдат направени едномандатни.

Политическите партии нямат волята да го направят. Те не се съобразяват с волята на своя суверен. Мисля, че този парламент е задължен да се съобрази с волята на своя народ, заяви Трифонов след срещата си с главния прокурор Сотир Цацаров. Шоуменът беше при главния прокурор заради подадена жалба срещу ЦИК* и решението на комисията, че малко над 12 000 гласа не достигат референдумът да се превърне директно в закон.

Кунева: 100% мажоритарно гласуване е политически инфантилизъм

Недопустим политически инфантилизъм е 100% мажоритарно гласуване. Това заяви на брифинг в Стара Загора лидерът на Движение „Бълга...

Представете си, че бяха задължени решенията от референдума. 12 000 гласа срещу 3,5 млн. - нямаше да говорим сега. За кое друго са гласували 3,5 млн. души – за партия ли, за нещо друго ли? На тези хора какво да им кажем – че тяхното мнение не е важно ли, попита риторично Трифонов, без да коментира закона. Според Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт, когато в гласуването са участвали по-малко от участвалите в последните избори за Народно събрание, но повече от 20 на сто от гражданите с избирателни права, и ако с "да" са гласували повече от половината от участвалите в референдума, предложението, предмет на референдума, се внася в Народното събрание.

Попитан изрично дали е съгласен на смесена система - мажоритарен елемент и пропорционален елемент, Трифонов отвърна, че няма как да е говорител на народа, а 3,5 млн. души са гласували за мажоритарна система с абсолютно мнозинство в два тура. Той добави, че година и нещо експертите, които сега сочат опасностите от тази система, са имали възможност да обяснят, но не са го направили. Аз обяснявах от ефира на една частна телевизия, добави шоуменът.

По думите на Трифонов двамата с Цацаров са на едно и също мнение по много въпроси, включително относно референдума. Според Трифонов е направена манипулация още преди гласуването - липсвали 350 000 плика за бюлетините, а именно бюлетина, сложена в плик, се считаше за валидна специално за плебисцита. Няма да говоря от името на главния прокурор, той ще каже. Разбира се, вече поканих главния прокурор, завърши Трифонов.

* При обжалването относно референдума на Слави се стигна до интересна ситуация, тъй като има жалби от два различни Инициативни комитета. На 23 ноември тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) не е разгледал първата жалба, защото е недопустима и делото е прекратено. Жалбата е подадена от комитет, регистриран за агитация в разяснителната кампания в подкрепа на отговора "да" на всички въпроси, съобщава специализираният сайт "Де факто". Затова и съдът казва, че жалбоподателят няма правен интерес от оспорване.

Радев: България не е готова за 100% мажоритарен вот

България не е готова за 100% мажоритарен вот. Това заяви новоизбраният президент Румен Радев пред журналисти. "Проблемът не е само в но...

Прекратяването на делото по тази жалба е оспорено пред петчленен състав на ВАС.

Междувременно друг инициативен комитет - този, който инспирира референдума, обжалва решението на ЦИК, че малко над 12 000 гласа не достигат решенията от плебисцита да станат закон. Този път съдът е прекратил делото в изчакване на решението по първата жалба. Така жалбоподателите се оказват в абсурдната ситуация да забавят сами движението на собствените си жалби.

ВАС е длъжен по закон да се произнесе в срок от 14 дни по всяка една от жалбите.

След скандали в НС: Депутати и сценаристи не се разбраха нищо за мажоритарния вот

На близо шестчасова дискусия представителите на инициативния комитет за националния референдум (бел. ред. - т.нар. референдум на "Шоуто...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Забраната за реклама на хазарта мина на комисия, но едва ли ще стане факт

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика