Славов ще предложи на ВСС да спре процедурата по избор на главен прокурор

4447
Славов ще предложи на ВСС да спре процедурата по избор на главен прокурор
Снимка: БГНЕС

Правосъдният министър Атанас Славов в предаването ще предложи на ВСС да спре процедурата по избор на главен прокурор, стана ясно от участието му в предаването "На фокус" по Нова телевизия. 

Министърът ще предложи това да бъде обсъдено в четвъртък, а аргументът е вече започнатото конституционно дело за отстраняването на Иван Гешев като главен прокурор. 

Предложението му идва на фона на внесенета проектодекларация от страна на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС, с което те предлагат парламентът да призове ВСС да спре избора на нов главен прокурор. ОЩЕ: ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС призовават ВСС да не избира нов главен прокурор (ВИДЕО)

Той коментира и конституционната реформа, като отговори на въпрос дали подобно на Христо Иванов ще подаде оставка като правосъден министър, ако не успее със съдебната реформа. 

"Ако не бъдат покрити международните европейски стандарти за независимост на съдебната власт, самоуправление на съдилищата, аз също ще взема такова решение", увери Славов. 

"Срещнал съм много хора, които ни казват, че е време за тези промени. Не може да сме на опашката на Европа за чувство на справедливост, корупция. Време е институциите да заработят и да си свършат работата", каза Славов. 

Според него ДПС не са взели инициативата по темата.  Той напомни, че през април 2021 г. е бил внесен проекта на "Демократична България" и е бил публикуван на сайта на парламента.

Той представи част от предложенията на "Демократична България" за изменения в Конституцията. "Едно от предложенията, което е на Демократична България" министърът на правосъдието да има водеща роля при номинирането на следващия главен пнрокурор, във вече променена роля. Ще видим дали ще бъде прието. Цялата битка е главният прокурор да носи отговорност, защото в него е концентрирана власт, той има обвинителна функция. Той може да издава индулгенции, да е щит за едни и да разследва други избирателно", каза Славов. Според него това трябва спре. ОЩЕ: Георги Свиленски: Съдебната реформа приключи със смяната на Иван Гешев

Той обясни, че в проекта на "Демократична България" се предлага още да се намали мандатът на главния прокурор на 5 години. 

Правосъдният министър коментира и идеите и за служебния кабинет

"Предложението, което ние сме записали в проекта за Констититуция, президентът да определя правителството в оставка за служебно, докато се проведат изборите. Другата възможност е, както в Гърция председателят на Върховния съд или на Сметната палата  да става премиер", каза Славов. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Никола Минчев: Нямам охрана, но и в момента ползвам транспорт на НСО

Стана ясна цената на бюлетините за изборите на 9 юни

"Война с медиите" и дело-шамар: Спор между депутат от ГЕРБ и АЕЖ-България

България е "за" свикване на Среща на върха за мир в Украйна

Проблемите пред Източния фланг на НАТО, ако има война в Европа: Говори адм. Ефтимов

Първан Симеонов: Борейки се с Путин, не бива да заприличваме на него

По повод 24 май: Румен Радев се среща с папата

Радев след катастрофата с Кирил Петков: Никога не казвам на моите шофьори да карат по-бързо

Вътрешният министър обясни защо Кирил Петков се охранява от НСО

Парламентът ще заседава извънредно във вторник

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика