Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След скандалите с МВР и митниците: Над 9% разлика между ГЕРБ и ПП-ДБ

24 април 2024, 08:20 часа • 1196 прочитания

Над 9% разлика между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за предстоящите избори. Това показват данните от проучване на „Тренд“ по поръчка на "Нова броудкастинг груп" и „24 часа", посветено на нагласите на българите спрямо основните институции, партии и актуални теми. Изследването е реализирано в периода между 12 и 19 април 2024 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1002 души на възраст над 18 години.

ГЕРБ-СДС задържа нивата си от последните месеци от 24.9% от гласуващите. ПП-ДБ събира подкрепата на 15.5%, ДПС - 14.4% и "Възраждане" - 14.2%.

Преговорите за ротацията и обвиненията около Агенция „Митници“ вероятно са причината за ерозия в подкрепата спрямо ПП-ДБ с малко над 2 процентни пункта от гласуващите.

ОЩЕ: Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Стойностите са близки и представянето им в предстоящата предизборната кампания ще е ключова за крайната подредба на второто, третото и четвъртото място.

Сигурна остава петата позиция за БСП с 9.1% от гласуващите, а на шесто място е „Има такъв народ“ с 4.8% от гласуващите.

6.9% от българите декларират, че ще се възползват от опцията „Не подкрепям никого“. 49% са тези, които заявяват, че ще гласуват на предстоящите предсрочни парламентарни избори, което се равнява на около 2.6 до 2.8 млн. избиратели.

ОЩЕ: Въпреки трусовете: ПП-ДБ обявиха, че се явяват заедно на изборите 2 в 1

Евроизбори

Доста сходна е електоралната картина при европейските избори. При тях отчитаме малко по-висока мобилизация при ПП-ДБ до 16.1% и минимална разлика в негативна посока при БСП - 8.7% от гласуващите.

Оценка за работата на парламента

Налице е нов спад в оценката за работата на парламента, като през април положителната оценка е 12%, а отрицателната достига 80%. При оценката за президента вече близо 10 месеца не се отчита сериозна динамика.

Нагласи към кабинета "Главчев"

20% от българите изразяват одобрението си за служебния кабинет на Димитър Главчев, а 39% не го одобряват. Сравнително високи са стойностите на опцията „Не знам/Не мога да преценя“ поради сравнително скорошното стъпване в длъжност на правителството спрямо началото на терена на изследването.

Промени в Конституцията

Само 11% от българите имат положително отношение към промените в Конституцията в частта свързана със служебния кабинет. Въпреки че темата е сериозно дискутирана в публичното пространство в последните месеци, все още 39% заявяват, че не са запознати с промените. 38% от интервюираните имат отрицателно отношение към конституционните промени.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес