Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Социалният министър: Индивидуалната пенсия ще бъде увеличена с 10% и към нея ще бъдат добавени 60 лв.

18 май 2022, 21:10 часа • 5821 прочитания

Мерките за хляба, пенсиите и горивата са социални в подкрепа на хората, които да преживеят във времена на инфлация. Това заяви пред БНТ Георги Гьоков, министър на труда и социалната политика. Въпросът за пенсиите не е решен окончателно, защото подлежи на приемане от Народното събрание с актуализацията на бюджета, то ще влезе в сила от 1 юли, уточни министър Гьоков и посочи, че работят по различни варианти.

"Беше обявено общо, че пенсиите ще бъдат увеличени, така че да бъдат вкарани в тях, а не като допълнителна добавка, тази ковид добавка от 60 лв. към всички пенсии", каза той. В пенсията ще влезе и добавката от януари за някои пенсии, както и пенсиите ще бъдат увеличени с процент заради инфлацията, който вероятно ще бъде 10%.

Ето какви са мерките на държавата заради икономическата криза

"Аз обявих 21.6%, защото пресметнахме, че по този начин се преодоляват тия 60 лв., които ще отпаднат от 1 юли, освен това ще компенсират до голяма степен инфлацията", поясни социалният министър. Той посочи, че разпределението е несправедливо, защото хората с по-ниски пенсии ще получат и по-малко пари. "Индивидуалната пенсия ще бъде увеличена с 10% изчислената, след това към тях ще бъдат добавени 60 лв.", заяви Гьоков.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес