"Сова Харис": По-малко от процент разделя ГЕРБ и "Има такъв народ"

4159
"Сова Харис": По-малко от процент разделя ГЕРБ и "Има такъв народ"
Снимка: ПП "Няма такава държава"

По-малко от месец преди предсрочните парламентарни избори надпреварата за първото място се свежда до директния сблъсък между ГЕРБ и "Има такъв народ", като разликата между двете партии е в рамките на статистическата грешка - около 0.7%.

Данните са от представително за пълнолетното население на страната проучване, проведено от "Сова Харис" по поръчка на Dir.bg в периода 10-15 юни 2021 г. сред 1000 български граждани по метода на стандартизираното face-to-face интервю в дома на респондента.

Добавянето на АБВ и още няколко по-малки партии към БСП не помага на социалистите да променят третата си позиция, ДПС и "Демократична България" продължават да бъдат с равни шансове за четвъртата, а "Изправи се! Мутри вън!" остават шести със сигурно място в 46-ото Народно събрание. Като седма политическа сила се очертава да влезе новата коалиция на ВМРО, ВОЛЯ и НФСБ.Данните от проучването показват, че около половината избиратели (48,4%) са напълно сигурни, че ще отидат до урните (машините), а други 24,7% предполагат, че по-скоро ще го направят. От опит знаем, че значителна част от тези, които имат колебания, в последна сметка се въздържат. Ако предположим, че половината от колебаещите се гласуват, ще се окаже, че делът на гласуващите ще бъде около 60% от избирателите, намиращи се в страната. Това съвпада с броя на гласувалите на последните избори - около 3 300 000 души.

Данните от изследването показват, че засега не можем да очакваме значителни размествания в подкрепата за различните политически субекти. Нямаме основания да говорим нито за срив на някои от политическите партии, нито за приливна вълна към други.

Има забележима ерозия на предпочитанията към бившата управляваща партия ГЕРБ и известно увеличение за "Има такъв народ", БСП, ДПС и ДБ. Стабилно от гледна точка на преодоляване на бариерата стои "Изправи се! Мутри вън!". В следващия парламент би трябвало да присъства и нов субект - Патриотичната коалиция - ВМРО, ВОЛЯ, НФСБ. Знаем, че последния момент и най-вече последните дни са най-важни в предизборната борба, така че не би трябвало да изключваме възможност за промени в съотношенията между субектите на политическата сцена.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Радев и Главчев обсъждат исканите смени в кабинета

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика