Спряха делото на Пеевски в САЩ срещу санкциите по "Магнитски"

9242
Спряха делото на Пеевски в САЩ срещу санкциите по "Магнитски"
Снимка: БГНЕС

Спряно е делото, което председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски води в САЩ срещу наложените му санкции по глобалния закон „Магнитски“ за корупция. Това става ясно от решение на американски федерален съд във Вашингтон, произнесъл се на закрито заседание.

Новината съобщи разследващият сайт BIRD.bg, който цитира определението на съда. С него се спира делото до приключване на друго, висящо дело пред щатския Върховен съд. Разглежданите въпроси по последното имат преюдициален характер срямо делото, заведено от Пеевски.

Още: Разпитайте Пеевски: АКФ с отворено писмо до службите

Какво е висящото дело?

Висящото дело пред Върховния съд разглежда въпроси относно обхвата на съдебния контрол върху действията на изпълнителната власт в САЩ. Това е и една от защитните тези на органа, наложил санкции на Пеевски – а именно, че тези наказателни мерки не подлежат на съдебен контрол. Санкциите му бяха наложени от Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) през юни 2021 година.

Накратко - ако Върховният съд на САЩ реши, че санкциите не могат да се обжалват, то делото на Пеевски няма изобщо да тръгне.

Анализ на дотук развилото се производство на Пеевски обаче показва, че дори жалбата на депутата от ДПС да бъде приета за допустима при положително за него решение на Върховния съд, това не значи, че тя ще бъде призната за основателна, посочват от BIRD.bg. На практика, няма и случай, при който съд в САЩ да отмени подобни санкции по закона „Магнитски“.

Още: Пеевски нарече президентството "тъмна институция, пълна с кеш" (ВИДЕО)

Снимка: БГНЕС

Мотивите на финансовото министерство на САЩ

През март 2023 г. Министерството на финансите на САЩ официално отхвърли жалбата на Пеевски срещу санкциите, наложени му от Вашингтон. Ведомството поиска от съда да отхвърли тази жалба. Министерството твърдеше още, че прокуратурата в България е допуснала сериозни пропуски в разследването си спрямо Пеевски.

Всъщност още през октомври 2022 г. жалбата на депутата от ДПС, който тогава бе извън политическата сцена, на практика не беше уважена – това стана ясно от публикувани официални документи от американските власти.

От документите, с които финансовото министерство на САЩ отхвърля жалбата на Пеевски, се разбира, че Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) е прегледала доказателствата срещу него и така е потвърдила решението си.

От документа изтекоха и нови доказателства – че Пеевски осигурил назначаването на висш държавник през 2018 г. Бившият депутат от ДПС изтъква, че не е имал „финансови или бизнес отношения“ със санкционирания Илко Желязков. Само че от OFAC отговарят, че са установили „допълнителни данни, които потвърждават финансовите/бизнес отношения на Пеевски и Желязков.

Още: Скоро Пеевски ще е господин Никой

От финансовото министерство на САЩ съобщиха още тогава, че е имало отказ на Специализираната прокуратура (която вече е закрита) да разследва Пеевски след наложените санкции по "Магнитски".

Бившият депутат от ДПС беше санкциониран от САЩ през юни 2021 г. заедно с бизнесмена Васил Божков и бившия зам.-председател на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства Илко Желязков. Бяха им наложени наказателни мерки заради корупция, а на 10 февруари 2023 година това направи и Великобритания. Според Лондон тримата са замесени в престъпления, свързани с корупция, включително злоупотреба с публични средства.

Още: ПП-ДБ и ГЕРБ стават семейство, Доган е притеснен: Анализ на Първан Симеонов (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Асен Василев прибра 5,4 милиарда лева от енергетиката": Делян Добрев пак раздава присъди

Борисов: ПП фалшифицират документи, ще работя с тях само при доминираща роля на ГЕРБ

“Ченгеджийки номер“: Кирил Петков с първи коментар за фалшифицирането на документи

Главчев без заплата като външен министър, от каква сума се отказа

Ваня Григорова обвини Корнелия Нинова в манипулация

Бюлетините на вота за НС и ЕП - с различен цвят: Говори шефът на ЦИК

Симеон Славчев ще води листата на ляво-патриотичната коалиция „БСП за България“ в Разград

Атанас Атанасов: Готови сме да преговаряме отново с ГЕРБ, но без Пеевски на масата

Окончателнa подредба: Нинова води в две листи за НС, Вигенин е водач на листата на БСП за ЕП

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика