Официално: Финансовото министерство на САЩ отхвърли жалбата на Пеевски за "Магнитски"

3497
Официално: Финансовото министерство на САЩ отхвърли жалбата на Пеевски за "Магнитски"
Снимка: БГНЕС

Министерството на финансите на САЩ официално не е уважило жалбата на Делян Пеевски срещу санкциите, наложени му от Вашингтон по глобалния закон „Магнитски“. Ведомството, ръководено от Джанет Йелън, е поискало от съда да отхвърли жалбата.

Това става ясно от отговор, депозиран по делото, което бившият депутат от ДПС заведе пред Окръжния съд на окръг Колумбия. Доводите на Пеевски срещу санкционирането му за корупция по „Магнитски“ са отхвърлени и в писмо от финансовото министерство на САЩ към американската кантора на някогашния шеф на ДАНС.

Борисов: Не може главният прокурор да е недосегаем, партньорите ме държат отговорен

"Не може главният прокурор да бъде недосегаем. Не може да не бъде разследван". Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в интервю ...

Министерството твърди в писмото си до Окръжния съд още, че прокуратурата в България е допуснала сериозни пропуски в разследването си спрямо Делян Пеевски, който и сега е кандидат за депутат. Всичко това беше цитирано от „Капитал“.

От Actualno.com припомняме, че още през октомври 2022 г. жалбата на Пеевски заради наложените му ограничения по „Магнитски“ на практика не бе уважена. Това стана ясно от публикувани официално документи от американските власти.

ОЩЕ: САЩ не обърнаха внимание на жалбата на Пеевски за "Магнитски"

Бившият депутат от ДПС беше санкциониран от САЩ през юни 2021 г. заедно с бизнесмена Васил Божков и бившия зам.-председател на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства Илко Желязков. Бяха им наложени наказателни мерки заради корупция, а на 10 февруари тази година това направи и Великобритания. Според Лондон тримата са замесени в престъпления, свързани с корупция, включително злоупотреба с публични средства.

От документите, с които финансовото министерство на САЩ отхвърля жалбата на Пеевски, се разбира, че Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) е прегледала доказателствата срещу него и така е потвърдила решението си. Изпратено е в началото на декември, но става публично тази седмица, приложено по делото „Пеевски срещу Йелън“.

АКФ: Прокуратурата премълча много неща за санкционираните по "Магнитски"

Какво премълча прокуратурата в отчета си за санкционираните по закона "Магнитски"? Този риторичен въпрос задават от "Антикорупционния ф...

От документа изтичат и нови доказателства – че Пеевски осигурил назначаването на висш държавник през 2018 г. Бившият депутат от ДПС изтъква, че не е имал „финансови или бизнес отношения“ със санкционирания Илко Желязков. Само че от OFAC отговарят, че са установили „допълнителни данни, които потвърждават финансовите/бизнес отношения на Пеевски и Желязков. Ето един такъв пример: През 2018 г. висш български служител е назначен на високопоставена ръководна длъжност под контрола на Желязков, за да се гарантира, че Пеевски има лоялност и контрол“.

Не се споменават имена, но според „Капитал“ има две назначения, попадащи в тази категория – на Пламен Георгиев за председател на новосъздадената тогава Антикорупционна комисия, и на Иван Гешев, който през юли 2018 г. стана зам.-главен прокурор.

От финансовото министерство на САЩ съобщават също, че е имало отказ на Специализираната прокуратура (която вече е закрита) да разследва Пеевски след наложените санкции по "Магнитски". "Българският специализиран прокурор не е имал достъп до доказателствените средства, въз основата на които OFAC е включила вашия клиент в списъка", пише агенцията до кантората на бившия депутат.

Според OFAC санкциите са с политически характер, нямат общо с българския наказателен процес и така решенията на спецпрокуратурата са неотносими.

Пеевски твърдеше, че спецпрокуратурата не е открила данни за съпричастността му към схемата със „златните паспорти“ – едно от възраженията му – но от OFAC посочват, че има серия от пропуски в разследването. Цитирано е становище на българските власти, че "при определянето на това дали да повдигне наказателно обвинение по отношение на участието на Пеевски в схемата "Златен паспорт", българската Специализирана прокуратура се основава главно на факта, че Пеевски и Желязков не фигурират като официални служители в нито една от структурите, участващи в програмата за гражданство, тъй като в доклада подробно са описани имената и длъжностите на лицата във всяка служба".

Списъкът "Магнитски 2" е огромен шамар за всички нас: Любомир Аламанов в "Отговорите" (ВИДЕО)

Вторият списък "Магнитски" е огромен шамар за всички нас. Това каза в седмичното обзорно предаване "Отговорите със Спасиана Кирилова" Л...

От ОFAC обаче напомнят, че никога не са твърдели, че Пеевски или Желязков са работили директно или обработвали документите за гражданство, но това "не отменя аргумента, че те са ръководили схема за подкупи, включваща програмата за гражданство, чрез други хора".

Американските власти отбелязват, че прокуратурата е констатирала, че архивите на Съвета по гражданство са унищожени през 2020 г. по заповед на директора на службата. Въпреки това прокуратурата не е изразила "никакво безпокойство относно точността или пълнотата на информацията, получена от службата след унищожаването на съответните документи".

"Както беше обсъдено по-рано, има съществени разлики между разследването на българската Специализирана прокуратура по наказателни обвинения и разследването на OFAC по отношение на Пеевски, довело до включването му в списъка на 2 юни 2021 г., включително това, че разследването на наказателната виновност на Пеевски не е разполагало с информацията, използвана от Съединените щати като основание за включване в списъка. Нищо в доклада на българската Специализирана прокуратура не поставя под съмнение източниците, използвани от OFAC", пише още в писмото до адвокатите на Пеевски.

Също така става ясно, че американските власти не искат да споделят с българската прокуратура конкретна информация, която имат, за действията на Пеевски. Не е ясно и как прокурорските постановления са стигнали до бившия депутат, за да може той да ги ползва като аргументи в жалбата си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Петков: Пеевски и Борисов не притежават тази държава (ВИДЕО)

ПП-ДБ, БСП, "Възраждане" и ИТН свалиха председателя на парламента (ВИДЕО)

Пеевски за обединението срещу Желязков: Видяхте неограничения кеш на коалицията на пудела (ВИДЕО)

Борисов: Честито на новата сглобка, ние се отървахме от ПП (ВИДЕО)

Проблем с кворума в парламента, ГЕРБ и ДПС опитват да спасят Росен Желязков

ИТН: ПП-ДБ провалиха кворума, спасявайки Росен Желязков (ВИДЕО)

Искрен Митев и "Възраждане" в пореден сблъсък: Стигна ли се до бой в парламента?

Не се очертава лесна и стабилна коалиция: Политолози за очакванията след изборите

Председателят на ЦИК се надява да няма пак "кодове" за машините

Росица Матева: ЦИК работи за честни избори 2 в 1

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com