Станишев: Европа или Русия? Това е фалшива алтернатива

8588
Станишев: Европа или Русия? Това е фалшива алтернатива
Снимка: БГНЕС

През последната година се създава погрешното усещане, че едва ли не сме поставени пред избор – "ние с кого сме – с Европа или с Русия? Това е фалшива алтернатива. Бъдещето на България е твърдо като пълноправен и ефективен член на Европейския съюз. Това заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев пред 48-ия конгрес на БСП, предаде БГНЕС.

Според Станишев кризата около Украйна е нанесла тежки поражения на доверието и отношенията на Европа с Русия. "Десетки хиляди хора станаха жертви на конфликта, около милион са бежанците. Дрънкат оръжия, налагат се санкции и контрасанкции, политическата и медийна риторика все повече ни връща към годините на "студената война." Аз, както и повечето в тази зала, сме живели по време на "студената война", добави Станишев.

Водеща историческа ценност на социалдемокрацията и на европейския проект е мирът. Затова от първия ден на конфликта социалистите в Европа и в България работим за намаляване на ескалацията, за политически диалог и политическо уреждане на конфликта. Искам да припомня, че в най-мрачното време на "студената война", една година след окупацията на Чехословакия, една от големите фигури на социалдемокрацията Вили Бранд инициира своята Източна политика, която даде тласък на развeдряването!

По думите му политическите борби на БСП са неразривна част от стремежа и усилията на социалистите да променят Европа – да отстоят нейния социален характер, да й придадат икономическа динамика и да създават работни места с достойно заплащане.

Той добави, че успехът на всяка една партия от семейството на ПЕС е жизненоважен за общата кауза на социалистите, както и че всяко постижение на европейско ниво дава сили на националните партии.

"В последните години и разочарованието сред хората нараства – в България – от равносметката от прехода, в целия Европейски съюз – от резултатите на диктуваната политика, която се свежда до социални рестрикции. Резултатът е налице – хилав икономически растеж, висока безработица, нарастващо неравенство и подкопана солидарност. За нас причината е ясна – наложеният неолиберален модел на развитие на пазара и обществото! Именно социалистите – в Европа и в България – сме длъжни да представим нова визия за прогресивно развитие. Новият ляв разговор за бъдещето е огромна интелектуална и политическа мисия за всички нас", заяви президентът на ПЕС.

Той посочи, че БСП е извървяла труден път от периферията на европейската левица до безспорен авторитет и влияние в ПЕС. "Именно ние постигнахме пълноправното членство на страната в Европейския съюз. Имаме всички основания да се гордеем с тези наши постижения! Те са голям политически капитал за нашата партия. И трябва да ни е кристално ясно, че европейската идентичност на БСП е важно условие за перспективата ни като политическа сила, която претендира да управлява страната успешно!", подчерта Станишев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика