Станишев: Връщаме данък общ доход върху минималната заплата, КНСБ няма защо да протестира

20920
Станишев: Връщаме данък общ доход върху минималната заплата, КНСБ няма защо да протестира
Снимка: БГНЕС

Готвеният за утре протест на КНСБ става безпредметен, особено след като между първо и второ четене на бюджета ще влезе поправката да не се облага с данък общ доход (ДОД) минималната работна заплата. Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев, цитиран от Агенция "Фокус".

„Ще изразя известно недоумение от протеста, който се организира от КНСБ. Беше разпространено тяхно искане за промени в доходите, различни социални сфери. Направихме груба калкулация колко от исканията им се реализират. От 30 искания, 19 бяха в процес на реализиране, вече реализирани или заложени в бюджета”, добави Станишев, цитиран от Агенция Фокус. Той каза и че се надява синдикатите да не бъдат употребени политически.

Сидеров: Станишев и Борисов си мерят някои части

Не съм пращал хора пред дома на Борисов, заяви пред Нова телевизия лидерът на „Атака" Волен Сидеров. Тези, които обсадиха къщата ...

По сметки на Станишев от възстановяването на ДОД ще спечелят 200 хил. души. По-рано днес премиерът Пламен Орешарски каза 300 хиляди. Връщането на данъка означава, че хората с минимална работна заплата (340 лева) в края на 2014 година или началото на 2015 година ще получат още 355 лева. Нито Станишев, нито Орешарски обаче уточниха колко ще струва на държавата да върне тези пари, както и не говориха относно факта, че човек с до 377 лева брутна заплата реално ще остане с по-ниски доходи, отколкото хора с 340 лева нетна заплата.

Бежанският въпрос и националната сигурност

Станишев каза и, че утре ще търси съгласие на Консултативния съвет по национална сигурност за бежанската вълна. „И с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, и с лидерите на Реформаторския блок, сме готови да водим реална дискусия и да търсим решения на проблемите в страната. Неслучайно предложихме стратегия за националните приоритети на страната”, уточни Станишев.

„Правителството изработи план за действие. Сигурен съм, че ще бъде представен доклад за рисковете, проблемите и мерките, които са взети. Този проблем няма да изчезне. Гражданската война, кризата, бежанците от Сирия няма да изчезнат нито за два, нито за три месеца”, посочи Станишев.

Орешарски припомни, че ще има повече пари за социална грижа

В държавния бюджет за следващата година са предвидени повече средства за социална политика, подчерта премиерът Пламен Орешарски по врем...

„Протестите не са проблем за националната сигурност. На 12 ноември с протестиращите граждани се сляха едни групи, които целяха да щурмуват парламента”, заяви той и определи това като недопустимо.

Станишев си позволи да коментира и политическите партии, които са извън парламента. Според него Реформаторският блок трябвало да работи „на терен”, както го прави лидера на „България без цензура” Николай Бареков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика