Субсидиите за животновъдите често не стигат до тях

2803
Субсидиите за животновъдите често не стигат до тях
Снимка: БГНЕС

В браншовите асоциации валят многобройни сигнали от животновъди, че не са си получили субсидиите или те не са в пълен размер. Това съобщи пред БНР председателят на Националната овцевъдна асоциация Бисер Чилингиров. Според него виновни за хаоса са частнопрактикуващите ветеринарни лекари, които имат право чрез идентификационната система да местят виртуално животните от едно стадо в друго.

Чилингиров обясни, че когато дойде време за получаване на субсидиите, фермерите констатират, че според системата притежават много по-малко животни, отколкото реално е стадото им.

125 млн. лв ще бъдат преведени на животновъдите

125 млн. лв от днешна дата ще бъдат преведени на животновъдите. Това каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева в сутреш...

"Оказва се, че 20-30 животни не са били в неговия обект. Били са до септември месец и изведнъж някой доктор решава тези животни да отидат на друго място.

Това е в цялата страна и фермери не получават пари. Освен това този фермер търпи санкции.

Ние искаме да работят много малко доктори, например регионалният регистратор да има такава опция да връща животни, а не частнопрактикуващи доктори, защото се получават много порочни практики", заяви той.

От Агенцията по храните признаха, че е имало такива случаи. От два месеца екипът на новия директор на Агенцията се опитва да поправи този абсурд и от началото на този месец достъпът до системата е ограничен.

БАБХ и МЗХ провеждат обучение на ветеринари и животновъди в 13 области

Във връзка със стартиралите обучения за ветеринарни лекари и животновъди в рамките на Националната обучителна кампания за болестите по ...

"Към някакъв момент наистина е имало такава техническа възможност да се правят такива действия с местене на животни, но нашият екип от 2 месеца е разработил процедура, с която даваме възможност да се спрат именно такива действия и ако се налага някаква корекция, тя да се прави само от оторизирани лица. Няма вече такава техническа възможност да се изпълняват такива действия в системата", обясни Петя Маринова от Дирекция "Информационни технологии" в Агенцията по храните.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика