Съдът оправда бившия депутат Димитър Аврамов за подкуп

6633
Съдът оправда бившия депутат Димитър Аврамов за подкуп
Снимка: БГНЕС

Софийският градски съд (СГС) призна бившия депутат от ГЕРБ Димитър Аврамов за невиновен по обвинение за подкуп. С присъдата е оправдан и бившият общински съветник от Плевен Методи Петков, подсъдим заради помагачество, информира "Правен свят".

Аврамов бе арестуван на 17 юли 2012 г. и обвинен, че поискал на два пъти общо 100 хил. лв. и 3 хил. дка земя от бизнесмена Светослав Илчовски в Монтанско, за да упражни влияние върху длъжностно лице от Областна дирекция "Земеделие" във връзка със земи, за които се отпускат субсидии.

Подсъдимият обяснил на Илчовски, че щефът на дирекция "Земеделие" в града "е негов човек" и може да реши проблемите му срещу 50-60 хил. лв. и предоставяне на "някаква" земя. Бизнесменът платил веднъж 50 хил. лв., но при последвала среща с посредник - Методи Петков, Илчовски разбрал, че трябва да даде още 50 хил. лв. и "малко земя".

Делото срещу бившия депутат на ГЕРБ Димитър Аврамов продължава

Софийски градски съд (СГС) ще заседава днес по делото срещу бившия депутат от ГЕРБ Димитър Аврамов и бившия общински свидетел в Общин...

"Посредникът" бе свидетел по делото, но впоследствие прокуратурата след като събрала доказателства, преценила, че той също трябва да бъде обвинен като помагач.

Бизнесменът Светослав Илчовски бил арендатор на земеделски земи в областта. Той имал сключено споразумение с други фирми за разпределянето на земите, които обработват. Тъй като споразумението не било официално регистрирано в дирекция "Земеделие", законът задължавал ръководителя на дирекцията да издаде заповед за служебно разпределение на площите. Така земите, засети и обработвани от Илчовски, отишли при друга фирма, която започнала да събира продукцията на бизнесмена. Намесила се обаче полиция, която предотвратила навлизането на комбайни. В спора се забърква Димитър Аврамов, който срещу пари, обещал на Илчовски да уреди проблема.

Според прокуратурата престъплението е извършено в периода от 6 юли 2012 г. до 17 юли 2012 г. Аврамов, с помощта на Петков, е поискал пари от бизнесмена, за да упражни влияние върху директора на Областна дирекция "Земеделие" в Монтана Зорница Александрова и шефа на РПУ в града Даниел Псалтиров при вземане на решение от тяхна страна.

След заседанието представител на прокуратурата заяви, че ще протестира оправдателната присъда. По думите му адекватното наказание е 5 г. затвор.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com