Съдът спря и последното дело на Борисов срещу Бареков

18366
Съдът спря и последното дело на Борисов срещу Бареков
Снимка: БГНЕС

Заради евродепутатския имунитет на Николай Бареков, Софийският районен съд спря и последното дело за клевета, което води срещу него Бойко Борисов. Съдия Мария Динева взе решението, признавайки, че съдебната практика по тези дела не е единна. Става дума за делото, в което настоящият премиер съди Бареков, защото обяви по свързвана по това време с него телевизия, че Борисов е поръчал убийството му, предаде БНР.

Според европейското законодателство членовете на Европейския парламент имат функционален имунитет, който обхваща само времето, през което се провеждат парламентарните сесии. Според българската конституция пък депутатският имунитет може да бъде свален единствено, след като бъде поискан от главния прокурор във връзка с повдигане на конкретно обвинение за престъпление от общ характер. "Казусът е нов. Ще видим какво ще каже Софийският градски съд", каза съдия Динева, а защитникът на Борисов Марин Марковски беше категоричен, че ще оспорва определението - така че случаят остава отворен.

Медведев поздрави Борисов, намигайки му за големите съвместни проекти

Поздравленията за премиера Бойко Борисов не спират. Днес руският му колега също поздрави новия-стар министър-председател на България. Т...

"Зад витиеватите фрази се оказва, че един човек може да си обижда, може да си клевети и понеже по някакъв начин е стигнал до депутатско място, оттам нататък той е ненаказуем", заяви той.

Ако Софийският градски съд е на същото мнение, защитата на премиера, заяви, че има резервен ход но няма да допусне делата "Борисов - Бареков" да бъдат погасени по давност.

Както осъдихме Волен Сидеров, така ще осъдиме и Николай Бареков. По член 45 от Закона за задълженията и договорите, т.нар. "морални вреди" за извършено престъпление, което не е наказано, каза адвокат Марковски.

Що се отнася до евентуална финансова компенсация, ако Борисов осъди Бареков, адвокат Марин Марковски цитира клиента си: "Господин Борисов ме е помолил винаги да казвам, че парите, които ще бъдат присъдени като морални вреди за обезщетение за тези деяния на Бареков, ще ги преведе на детски домове, сиропиталища и болници".

Македония се надява Борисов да изпълни обещанието си

Какво може да очаква Македония от завръщането на Бойко Борисов на премиерския пост в България. Това пише в началото на челната си ста...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика