Тази седмица ще стане ясно дали чужди изтребители ще охраняват небето ни

1965
Тази седмица ще стане ясно дали чужди изтребители ще охраняват небето ни
Снимка: БГНЕС

Второ гласуване на промените в Закона за отбраната и въоръжените сили, с които се отваря възможност за съвместната охрана на въздушното ни пространство ще има тази седмица в пленарната зала. Промените са под точка 9 в дневния ред на проект за програма на Народното събрание, която предстои да бъде гласувана на заседанието днес (3 февруари), предаде БГНЕС.

С промяната в Закона за отбрана се отваря възможността за съвместна охрана на въздушното пространство на България - осъществяването на задачи по Air Policing от страна на военновъздушните сили ще може да се извършва съвместно със сили и средства и на НАТО. Правителството иска в закона да бъде разписано, че охраната на въздушното пространство на България се осъществява от Българската армия самостоятелно или съвместно с въоръжени сили на съюзнически държави. Между първо и второ четене бяха направени предложения за промяна в този текст.

Изпращаме първите 2 двигателя на МиГ-29 за ремонт в Полша

С полет на самолет С-130 "Херкулес" на полските военновъздушни сили (ВВС) от Авиобаза "Граф Игнатиево“ ще бъдат транспортирани пъ...

Миналата седмица комисията по отбрана подкрепи текста на вносителите, като е направила само „редакционни поправки“ в него.

От българските ВВС държат да има ясна дефиниция на това какво е „съвместна охрана”. „Логично е, нормално е да има съвместен Air Policing и ние като лоялен член на НАТО сме „за” и създаваме всички необходими условия да има такъв Air Policing, но нашето виждане е, че български самолети трябва непременно да участват в този Air Policing”, каза миналата седмица командирът на Военновъздушните ни сили генерал-майор Румен Радев след анализа за дейността на военновъздушните сили през 2015 г.

ВСС са представили вижданията си за предложените промени в текста от закона, които се отнасят за съвместна охрана на въздушното пространство. „Нашите виждания са много прости и ясни. Ние се стремим към повече способности заедно с нашите съюзници, но в никакъв случай да не се създават предпоставки за отказ от участие на наша изтребителна авиация в този съвместен Air Policing”, заяви той и посочи, че е нормално ние да сме водещи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика