Тежки критики и призив за оставка към Ананиев в парламента, той се обиди и даде обещание

4857
Тежки критики и призив за оставка към Ананиев в парламента, той се обиди и даде обещание
Снимка: БГНЕС

Драгомир Стойнев от левицата настоя, че когато стане толкова тежък инцидент, като този в "Пирогов" и се спира прием на деца по спешност здравният министър Кирил Ананиев трябва да дойде в парламента и да отговори на въпросите на опозицията.

БСП обвини ГЕРБ в некомпетентност за управление на здравеопазването

Управляващите са некомпететни да се справят със системата на здравеопазване, това е не само нашата оценка, но и на европейските институ...

Доц. Георги Йорданов попита от парламентарната трибуна "може ли болница да съществува без интензивно отделение?" „Това не е пътят, г-н министър", заяви доц. Йорданов.

"ГЕРБ не подкрепи министър Кирил Ананиев - единственото, което може да направи той е да подаде оставка. Това каза зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски.

Припомняме, че от сряда специализираната болница по детски болести "Проф. Иван Митев" спря спешния прием на пациенти заради липса на достатъчно специалисти, които да поддържат графика на интензивното ѝ отделение.

„Преди 10 минути отхвърлихте предложението на ПГ на БСП да бъде изслушан министърът на здравеопазването. Днес, сега в този момент, тъй като проблемът е спешен.Спешната болница за деца не работи г-жо Дариткова, но министърът е тук.

Вие се опитахте да го скриете, но той е тук. Призивът ми е да дадете възможност, въпреки отказа на управляващите от ГЕРБ да бъде изслушан министъра, да бъде запознато българското общество“, каза Свиленски.

Скандал в парламента: Отказаха да изслушат Ананиев за спиране на спешен прием от детска болница

До сериозен скандал се стигна в парламента. БСП поиска изслушване на здравния министър Кирил Ананиев защо детската болница спира спешни...

Председателят на парламента Цвета Караянчева припомни, че процедурата на БСП е била отхвърлена, но покани министърът, ако иска да изложи информация.

Въпросът с лечението на децата не бива да се политизира, няма да остане дете, което да бъде лишено от медицински грижи. Това обеща от своя страна министърът на здравеопазването Кирил Ананиев от парламентарната трибуна, който все пак реши да даде информация.

„Искам да се обърна към лявата страна в залата, когато идвам друг път на парламентарен контрол след тези думи, които отправихте към мен, никога не казвайте уважаеми г-н министър. Не се обръщайте просто така, защото това не е вярно и така не го чувствате“, каза министър Кирил Ананиев.

„Първо искам да започна с това, че нито болницата се закрива, нито интензивното отделение се закрива. Колкото до спешния център. Този така наречен спешен център е интензивно отделение има четири легла и три медицински специалисти.

Нима една държава като нашата не може да се справи с един такъв проблем с един такъв критичен период. Разбира се, че може. Създадена е пълна организация. Създаден е алгоритъм на действие, комуникация между лечебните заведения“, подчерта министърът.

Разкриха от какво е починало 3-годишното дете

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев получи предварителен доклад от проверката на дейността на трите лечебни заведения - Специа...

Той заяви, че няма да остане дете, което да бъде лишено от необходимите медицински грижи. Ананиев отчете, че е изпратил комисия, която да направи анализ на капацитета на това отделение.

Информацията на министър Кирил Ананиев за детската болница предизвика поредица от процедури в парламента.

Това се случи, тъй като министърът не бе изслушан, а даде информация, което не дава възможност за задаване на въпроси от страна на народните представители.

"ГЕРБ не подкрепи министър Кирил Ананиев - единственото, което може да направи той е да подаде оставка. Това каза зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски в процедура по начина на водене.

Свиленски заяви, че ако управляващите са приели предложението на БСП за изслушване на Ананиев за детската болница е щяло да има по два въпроса от група.

Педиатрията спира да приема спешни случаи

СБАЛ по детски болести „Проф. д-р Иван Митев“ спира приема спешни случаи поради сериозни кадрови проблеми. Това става ясно ...

"Г-жо председател, от един час сме в процедура по начина на водене. Да, точно г-жо председател, групата, от която вие принадлежите е виновна за този начин на протичане на днешното заседание. Няколко пъти казвате, че дебатът е отложен. Не, той е отхвърлен два пъти“, допълни още Свиленски.

„Депутатите нямат доверие към вас. Чухте изказванията по процедури по начина на водене, принудени от правилника, който в този момент не трябва въобще да го спазваме, когато говорим за децата на България“, посочи още Свиленски.

Друг депутат от БСП Жельо Бойчев също съзря липса на доверие към министъра.

„Вие нямате политическо доверие на министър Ананиев. За да стигнем до тази абсурдна ситуация, той да стои в тази зала, да не бъде допускан до трибуната, да даде разяснение за този случай, означава, че му нямате доверие за неговите качества, за действията, които има като министър и за работата, която изпълнява“, подчерта Бойчев.

Той призова министър Ананиев да си направи извода за себе си кой го е поставил в тази неудобна ситуация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: В 20 области няма нови случаи

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com