Трайков: Най-тежкият ни проблем е съдебната система

4324
Трайков: Най-тежкият ни проблем е съдебната система
Снимка: БГНЕС

Системата на правосъдието е най-важният проблем на страната, в съда няма никаква гаранция, че ще получиш правосъдие. Това смята кандидат-президентът на Реформаторския блок Трайчо Трайков.

Това бе един от основните му акценти по време на срещата със симпатизанти и граждани в Кърджали днес.

ДСБ: Борисов да подаде оставка след неизбежната загуба на изборите

Опасно, срамно и политически недопустимо е Борисов да дестабилизира държавата с предизборна цел. Това заявяват от ДСБ в декларация...

Според Трайков, когато хората стигнат до съд, вече не си търсят адвокати, а прокурори и съдии. „За да променим това, трябва да настояваме за радикална съдебна реформа – на прокуратурата, която сега е система от съветски тип, както и много други сектори, привнесени от СССР покрай приятелството на бившите ни лидери с КГБ. В Румъния корупцията беше достигнала невъобразими размери, но там тайните служби не бяха приятели с КГБ и затова нямаше убийства, грабежи, кражби на коли, потрошени заведения като у нас по време на прехода, но държавата беше много прогнила. Нямаше насилие и това е разликата между съветския модел и останалите“. Трайков подчерта, че освен радикална реформа на съдебната система, наложително е да се реформират и всички други контролни органи, агенции, комисии. Всяка година от джобовете на българските граждани изтичат между половин и един милиард лева заради картела на горивата, и всички го виждат, само държавата е сляпа, това е срам, посочи той. Трайков заяви, че по отношение на външната политика като основен приоритет на президента в Реформаторския блок са единодушни за мястото на България – то е там, където го е виждал Левски, достоен член на семейството на европейските народи. „Затова според мен е безотговорно, опасно и антинационално страната ни да бъде извадена от тази орбита и да бъде пренесена в Евразия или в някакви други екзотични автократични модели. Основната цел ще бъде България не само да остане в ЕС и НАТО, но в тях да използваме истинския ресурсен потенциал за нашия национален интерес. Когато слушаме нашите управляващи, излиза така, че сме в някаква провинция, последната дупка на кавала и че трябва да се снишаваме пред всички началници. Това за мен е пълно признание за импотентност като политици и държавници. Заради това трябва да бъдем още по-бдителни и да не допуснем някой да ни върне назад в миналото или обратно в географията“, подчерта кандидатът за държавен глава в Кърджали. Той заяви, че за него този град е място, което „не трябва да бъде оставено даром нито на небългарски елементи, нито на други, нито на червените бабички“ и уточни, че не иска да обиди никого. „Когато говоря за небългарски елементи, нямам предвид нашите съграждани турци, а онези българи, които открито служат на чужди интереси, като някои даже се наричат патриоти. За нас е важното да се знае какво точно означава родолюбие. За мен Кърджали винаги е бил град с много интелигентни и мислещи хора, когато бях министър, началникът на кабинета ми беше от този град. Проблемът е, че от 25 г. тук изборите се правят сякаш на основата на омразата“, посочи Трайков. Според него в такъв климат е трудно да се води дебат за истински важните неща, защото ние сме показали на целия свят, че българи, турци, арменци можем да живеем заедно, а всичко, което се опитват да ни вменят като проблем, идва отвън, не оттук. Затова с ген.Събев искат да допринесат първо, това да се чуе и второ, да се преодолее.

„Ако видите как действат нашите опоненти, ще помислите, че са тръгнали на война. Аз не знам кого избираме - ген.Радев или Корнелия Нинова, Цецка Цачева или Цветан Цветанов, от техните митинги това не може да се разбере. Няма нищо чудно всъщност, защото е ясно, че те вървят към сътрудничество, искам да поздравя г-жа Цачева с подкрепата на червения кмет на Свищов, на Румен Овчаров, на Петър Димитров, на Георги Гергов. Всичко това ни кара и да се смеем, и да сме тъжни, но отговорността е сред десните ценности, те са базови за всяко общество, което иска да бъде демократично и свободно. Всичко отминава по плоскостта на назначаването, измамата, откровените лъжи и вече не се смята за изключително лошо, ако кажеш лъжа и утре те разкрият. Явно вече е така – в политиката няма нужда да се говори истината. А ние залагаме на истините и това не е слаба позиция. Искаме България да е силна, със справедливи закони, тук е ролята на президента като гарант за това“, коментира още Трайков.

Той уточни, че конституцията извежда президента като отделна фигура, която не се намесва пряко в дейността на другите власти, но има лостове, които може и да изглеждат малко тромави, но могат да въздействат върху политическия живот и върху това какво мислят хората, ако бъдат използвани от принципни позиции. Пред всички в залата Трайков представи кандидата за вицепрезидент ген.Съби Събев, като подчерта, че той е един от най-достойните български офицери, първият български представител в НАТО и първият завършил военен колеж в САЩ. „Страната ни се нуждае от млад и енергичен президент, доказал се преди това в политиката и в управлението, както и от динамична и силна президентска институция. Независимо, че на пръв поглед правомощията на държавния глава са в тясна рамка, той е изключително важен фактор. Силният президент е и силният коректив на трите власти в страната ни. Нямам никакво съмнение, че като президент г-н Трайков ще бъде гарант за правата и свободите на всеки отделен гражданин, независимо от неговия етнос или религиозно убеждение. В България много неща подлежат на поправка, защото са тръгнали по грешен път и въпреки голямата реклама на партия ГЕРБ, място за оптимизъм няма. Вижда се нерешителност и колебливост и на министър-председателя, липсва увереност и целеустременост по избрания път, и нито сме изцяло адекватни като съюзници в НАТО по изпълнение на нашите ангажименти, нито умеем да използваме максимално възможностите и инструментите, които ни предоставя ЕС“, заяви ген.Събев в Кърджали.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика