Турски чиновник: Блокирането на автобусите е междудържавен проблем

2077
Турски чиновник: Блокирането на автобусите е междудържавен проблем
Снимка: БГНЕС

Министерството на външните работи в Анкара е в постоянна връзка с посолството в София и с българския консул в Одрин заради проблемите, възникнали при граничните пунктове заради блокадата от патриотични организации, опитала да спре автобуси с български изселници. Това заяви пред журналисти във вторник вечерта валията /областен управител/ на Одрин Гюнай Йоздемир, който подчерта, че блокираният път към България за автобусите с избиратели означава саботаж на демократичните права на двойните граждани, предаде БГНЕС.

"Бяхме свидетели на протестна акция на границата, която имаше за цел да не допусне хора с турско и българско гражданство да упражнят правото си на вот на изборите в България, насрочени за 26 март. За съжаление, някои групи в България опитаха да саботират демократичното право на тези хора. След като преминаха през контрола на ГКПП Капъ куле, 5 автобуса бяха блокирани от протестиращите и те останаха да чакат с часове да бъдат пропуснати. С решаването на този проблем се ангажира външното ни министерство, което е в постоянна комуникация с посолството в София и с консулската служба на България в Одрин. Граничният пункт е на пряко подчинение на областната управа, поради което се наложи и нашата намеса“, посочи валията на Одрин.

В Бургас протестираха в защита на обвинени от Турция родни граничари

Граждани излязоха на протест пред Съдебната палата в Бургас в защита на бившия граничен полицай Михаил Цонков и трима негови колеги. Те...

Йоздемир заяви, че въпросната акция на българските патриотични организации е крайно неприемлива и отново подчерта, че външното министерство се е ангажирало плътно с намиране на изход от ситуацията. „Засега напрежението е отминало, хората успяха да отпътуват. Но имаме сведения, че до границата има голяма група от 100-150 души, което означава, че са възможни проблеми за други автобуси, влизащи в България. Подобни акции са в противоречие с демократичните права и ние категорично никога не можем да ги приемем. България е длъжна да намери разрешение на проблема, ако в тази страна има демокрация и тя държи избирателите й да упражняват правото си на вот. Това е междудържавен проблем и външното ни министерство работи усилено за решаването му“, коментира още валията Йоздемир.

Един от тримата турски граждани, депортирани от българските власти с мотива, че представляват опасност за националната сигурност, е началникът на кабинета на валията Ибрахим Тарънджъ, който беше задържан в Шумен. Турските медии отразиха широко блокадата на ГКПП Капитан Андреево, но до момента валията на Одрин е единственият представител на официалната власт, който коментира публично случая. Проправителствените вестници излязоха със заглавия като „Българският фашизъм: Опитаха да отрежат пътя на турците“.

Междувременно стана ясно, че Партия на справедливостта и развитието на Реджеп Ердоган отмени планираните в Германия митинги за референдума, който ще се проведе на 16 април.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Напук на закона "Магнитски": Владислав Горанов ще води листа на ГЕРБ в София

Плугчиева: Бях 7-8 дни в служебното правителство, никак не беше весело

Тагарев: Атаките от ГЕРБ към мен бяха неприятни и от ревност, Запрянов отдавна е техен кадър

Кампанията ще е доста мръсна: Говори д-р Александър Симидчиев

Сигнал за фалшиви документи и Кирил Петков: Защо месеци и години по-късно?

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

"Русия осъществява директно терористични операции в България": Бойко Ноев с предупреждение

Ицо Хазарта: ПП-ДБ трябваше да избира между боб и леща, а хората искаха пържола. В менюто пържола нямаше

ПП: Парите за "Мини Марица Изток" ще се окажат недопустима държавна помощ

Премиерът с 11 000 лева заплата - на планина за Лазаровден и Цветница (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика