Юнкер: България е пример за изключителни успехи, но има да се бори с корупцията

1231
Юнкер: България е пример за изключителни успехи, но има да се бори с корупцията
Снимка: Getty Images/Guliver

България е пример с изключителните си успехи, но има да работи още много, най-вече в борбата с корупцията. Това каза председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер по време на представянето на приоритетите на българското европредседателство в Европейския парламент.

"Едно от най-приятните неща в българското председателство е, че ще виждам добрия си приятел Бойко по-често", започна в шеговит тон изказването си Юнкер.

Юнкер: Председателството ще бъде успешно, не всички българи са корумпирани

Познавам България и българите от края на 90-те години. Имам добро предчувствие за председателството, защото правителството, и не само т...

"Това е първото европредседателство на България. През 1997 г. взехме решението за разширяване на Европа, а през 2005 г. подписахме договора за присъединяване на България. Спомням си този ден, като да беше вчера. Усетих това щастие, надеждата и радостта, която изпитваме и днес. В историята винаги има светлина и това беше важен ден в историята. Много държави-членки казваха, че човек трябва да е решителен, търпелив и смел, за да успее и вие бяхте такива", заяви председателят на ЕК.

Юнкер беше категоричен, че България се е доказала като подготвена да застане начело на Съвета на Европа и посещението му в София само е затвърдило тази негова позиция.

"Радвам се, че българското председателство е така добре подготвено за тези 6 месеца. Това установих миналата седмица. За българите, за всички нас, основната ни задача е да финализираме работата си по нашите приоритети. Трябва да решим в кои области искаме да харчим повече и затова първо трябва да фиксираме бюджетни тавани и след това да определим приоритетите си", заяви той.

Юнкер похвали страната ни за усилията, които е положила в своя европейски път досега, за икономическата си дисциплина и за ролята си на медиатор. Той все пак повтори, че все още не сме готови за еврозоната, тъй като пред нас има още много работа, особено изкореняването на корупцията.

"България неведнъж е доказвала, че може да допринесе за общоевропейските компромиси и изграждането на мостове. България е предопределена за подобна роля. България добре познава региона на Западните Балкани. Винаги давам за пример България, която е постигнала изключителни успехи, най-вече в икономиката си. Тя се справи отлично и с бюджетния си дълг, за разлика от немалко страни от еврозоната. Номиналното сближаване е нещо добро, но трябва да се направи още много и за реалното сближаване, най-вече борбата с корупцията", заяви Юнкер.

ЕК вижда достатъчен напредък за Brexit, но Юнкер замълча за гражданските права*

Ще бъдат ли гражданите на ЕС обект само на британското право, без да има върховенство на Европейския съд след окончателното приключване...

Според него България може да е вдъхновение за Западните Балкани и затова те с право са сред приоритетите на българското председателство.

"В София ще приключи обиколката ми на балканските страни. Искам на място да се запозная с очакванията на отделните страни от региона и да им отправя посланието, че присъединяването към ЕС не е нещо естествено, то се извоюва. Също така всички конфликти между страните трябва да се уредят още преди присъединяването. Страните от Западните Балкони заслужават реална европейска перспектива. Присъединяването им към ЕС няма да се състои в този мандат на ЕП и ЕК, но крайната цел е присъединяването им към Съюза. За целта в региона трябва да бъдат направени съответните реформи. Имаме общи проекти със страните от региона, особено върховенството на закона, което е в основата на ЕС. Единствено държавите, спазващи принципите на правовата държава, могат да се присъединят към ЕС", допълни той.

Юнкер засегна казуса за кризата в отношенията на ЕС с Полша като беше категоричен, че Съюзът с води война със своята страна-членка. Той призова България да се включи в диалога прагматично, но и решително.

"Намираме се в конструктивен диалог с полското правителство. Не водим война с Полша, водим спор. Задействането на процедурата не е само по себе си санкция. Предвиждат се предупредителни мерки и не бива да се разпространяват твърдения, че сме готови да санкционираме Полша, не това е предвидено. Призовавам българското правителство да е участва в този процес и да прояви конструктивност, но и решимост", заяви той.

По въпроса за излизането на Великобритания от ЕС Юнкер коментира, че страната, стига да иска, може да остане в ЕС, но дори да напусне, вратите на Съюза остават отворени за нея.

Юнкер призова мигрантите да ползват "законни пътища" до Европа

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че ЕС трябва да създаде „законни пътища“ за мигрантите, за да д...

"За Brexit няма да има печеливша страна - и двете страни ще са губещи. Продължавам да смятам, че излизането на Великобритания от ЕС е катастрофа, поражение, което трябва да признаем, че претърпяхме. Но има по-дълбоки причини за това - британците никога не се почувстваха част от ЕС и ние също не направихме нищо, за да се почувстват добре. Ако британското правителство е готово на някаква алтернатива на Brexit, ние сме насреща. Но в Лондон реагираха раздразнено на това наше предложение. Но дори Великобритания да излезе от ЕС, след това тя отново може да се присъедини към Съюза", заяви той.

"Уверен съм, че българското председателство ще си свърши добре работата, Бойко Борисов е доказал, че е европейски демократ и може да действа много убедително. Нещата не зависят от големината на една държава, а от проявената воля, а Бойко Борисов и българското правителство действително проявяват воля", завърши Юнкер.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика