Управляващите се вълнуват от дългосрочните доставки на газ, опозицията задава въпроси

1337
Управляващите се вълнуват от дългосрочните доставки на газ, опозицията задава въпроси
Снимка: Народно събрание

Договореностите на премиера Кирил Петков за енергийно сътрудничество със САЩ втори ден занимават депутатите в парламента. Цената на втечнения газ, количествата и дългосрочните договорки бяха сред аспектите на коментарите на представителите на политическите сили в кулоарите на Народното събрание. 

Председателят на Комисията по енергетика и депутат от "Продължаваме промяната" Радослав Рибарски обяви, че договорените количества са два кораба в размер на около 200 млн. кубични метра, като са на цена по-ниска от тази, която в момента е трябвало да получим.

 

Според него имаме количества за следващите месеци май, юни и юли.  Рибарски коментира, че тези цени важат за количествата, които са договорени. "Предстоят и договорки за дългосрочни договори. Щом успяваме за еднократни доставки да постигнем по-ниска цена, вярваме, че дългосрочните договори, също ще са с добра цена", заяви още Рибарски. Той обясни, че се разглеждат всички възможности за доставка на газ, като продължават разговорите с Азербайджан за доставка на по-големи количества и продължаване на договора. По думите му се разглеждат и други възможности за втечнен газ от други държави. Шефът на Комисията по енергетиката в парламента увери, че няма да има посредници."Булгаргаз" няма посредници", допълни той. 

Ивайло Мирчев от "Демократична България" увери, че тези два танкера ще ни стигнат за май, донякъде юни и нагнетяването в "Чирен".

 

"След това се очаква да сключим дългосрочен договор, който да е на още по-ниска цена от това, което имаме в момента. Тя със сигурност трябва да е по-ниска от цената, която е на руския газ. Тук умира и една друга легенда на опозицията, че по-ниска цена от руския газ няма и без руския газ ние не можем да се оправим. Без руския газ България ще се справи", коментира Мирчев. Според него е въпрос на преговори колко по-евтин ще е газа. "Да се надяваме, че процентът на по-ниска цена ще бъде доста по-висок", каза още депутатът. Той отговори и на критиките на опозицията. "Да си спомним откъде започнахме. Първо нямаше да има газ, нямаше да има топла вода, газът щеше да е много скъп. Сега се оказва, че газ има", коментира още Мирчев. По темата за посредниците Мирчев каза, че посредници винаги е имало и обърна внимание, че "Газпром" също е посредник.

Критиките на опозицията бяха изразявани още от вчера от страна на ГЕРБ - СДС. Днес Делян Добрев каза, че танкерите от 200 млн. кубика са от най-малките.

 

"На нас ни трябва 3 млрд. на година. 3 млрд. разделено на 12 месеца са около 250 млн. на месец. Тъй като сме летния сезон, тези 2 танкера са консумацията за около 1 месец. Каква е цената, къде ще бъдат разтоварени тези танкери - ние не знаме. Позволявам си отново да ви припомня, че от февурари месец настояваме да се закупи капацитета в Ревитуза. Такъв капацитет не е закупен и доколкото знам капацитет там вече няма. Капацитет е купил любимия посредник на властта МЕТ. Има два терминала в Турция, обаче ние и там нямаме капацитет. Не само, че нямаме капацитет, но нямаме споразумение с турците, че този газ може да мине през тяхната система. Те имат политика, че какъвто газ влезе в Турция, си е турски", каза още Добрев. Той попита защо нямаме запазен капацитет на Ревитуза и къде ще бъдат разтоварени сега тези два танкера. Добрев заяви, че цени не могат да коментират сега, а вероятно и няма да може никъде. "Те казаха, че цените ще останат тайна. Ако са тайна, те ще казват, че цените са по-евтини и ние никога ням ада знаем дали са или не са по-евтини", подчерта още Добрев. Той попита как знаем цените на руския и азерския газ. Депутатът обърна внимание, че властта не знае каква ще е цената на газа през май и юни, но знаят юли. "Юли месец обявиха цена, която е с 0.40 лв. по-евтина. Ние с какво го сравняваме. По формулата на руския газ тази цена излиза 110 лв. за юли, т.е. по съществуващите договори цената щеше да е 110 лв. Ако тя е 142 лв. това означава, че пак е 30 % по-скъп за юли месец", допълни още Добрев. 

Борислав Гуцанов от "БСП за България" коментира дали се крият данни за договорката. 

 

"Не бих казал, че се крият. В крайна сметка премиерът се е върнал преди по-малко от 24 часа в България. Нека ги видим. За БСП е най-важно да има сигурност в доставките", каза още той. Депутатът обясни, че е важно също да има дългосрочни договори, за да се развива икономиката и да има спокойствие в държавата. "Нека видим всички детайли около доставката на газ от САЩ, на каква цена, за един кораб ли, за два кораба ли, за пет години ли, за една година ли? Според нас трябва да се водят паралелно разговори с всички възможни доставчици на газ така, че да се достигне най-оптималното за страната ни. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кирил Петков: Пеевски не би посмял да ми каже тези неща, ако бяхме без охрана (ВИДЕО)

Хореограф се закле като депутат от ГЕРБ в последния ден на парламента

Вицепрезидентът: Отстраняването на Росен Желязков е странно

"Петков ще скимти пред вратата в Банкя": Пеевски обяви, че в сърцето на Борисов има място за всички

Кирил Петков: Борисов има голям врат - Пеевски виси на него и го задушава (ВИДЕО)

Бивш военен министър обясни защо правителството промени договора за F-16 и какво следва

ЦИК отказа участието на "Атака" на изборите, ето защо

ИТН: Христо Иванов е родител 1 и 2 на Конституцията и се роди "То" (ВИДЕО)

Борисов за ПП-ДБ: Всичко е загубено в отношенията ни (ВИДЕО)

Надежда Йорданова с ясен знак, че ПП-ДБ могат да са в опозиция след изборите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика