Управляващите върнаха втората инстанция за жалби срещу екооценки, но друг път

3696
Управляващите върнаха втората инстанция за жалби срещу екооценки, но друг път
Снимка: БГНЕС

Решение за отлагане на един от най-важните въпроси за околната среда у нас взеха депутатите от управляващата коалиция днес.

То засяга темата за това на колко съдебни инстанции да се разглеждат жалби, подадени срещу оценки на въздействието върху околната среда (ОВОС) при изграждането на обекти от национално значение. Припомняме, че през 2017 г. Народното събрание одобри отпадането на втората съдебна инстанция при обжалване оценките за въздействието на околната среда на големи инвестиционни проекти от национален интерес, с мотив да не се бави реализирането на големи инфраструктурни обекти. 

Днес при разглеждането на промени в Закона за опазване на околната среда, внесени от Министерския съвет, депутатите обаче взеха странно решение. Предложението на кабинета „Петков“, направено сега, предвиждаше да се върне двуинстанционното разглеждане на жалбите. Тази инициатива беше подкрепена от екологичните организации. Те настояват за това от години с аргумента, че така са налице по-силни гаранции за защита на здравето на хората и на природата. 

Според окончателно приетите текстове обаче възможност за обжалване на втора инстанция ще има, но чак от 1 юли 2024 г. От тогава Върховният административен съд (ВАС) ще е задължен и да взима решения в рамките на до шест месеца. Предложението в тази посока дойде от съпредседателя на "Демократична България" Владислав Панев. То беше подкрепено от 114 народни представители, "против" бяха 11, а 14 депутати гласуваха "въздържал се".

Дебатът

Според социалиста Емил Георгиев едноинстанционното съдебно производство трябва да остане. Той посочи, че при двуинстанционно има забавяне, като даде пример със скоростната отсечка Монтана – Видин. 

Колегата му Крум Зарков обяви, че подкрепя връщането на втората инстанция. Според него в тази насока коалицията е тръгнала смело, но впоследствие се е разколебала.

Зарков припомни, че в коалиционното споразумение по отношение на екологията има две ключови точки – да се затворят наказателните процедури, строг контрол върху законодателството в тази област.

Зорница Стратиева ("Демократична България") призова да се гласува първоначалния текст по вносителя – за отмяната на едноинстанционното обжалване, каквато е била практиката до 2017 г. Тя посочи, че при една инстанция се ограничава достъпът до правосъдие.

Иво Русчев от "Възраждане" посочи, че неговата парламентарна група не подкрепя връщането на втората инстанция. Младен Шишков (ГЕРБ-СДС) каза, че е имало становища на неправителствени организации в подкрепа на възстановяването на двуинстанционното обжалване. 

Вицепремиерът по климатичните политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов изтъкна ползите от втората инстанция. "Аз се занимавам с този тип каузи почти две десетилетия. Втората касационна инстанция е гаранцията, че даден проект има обективно преглеждане на обстоятелствата на първа инстанция", обясни той. И добави, че втората инстанция не е гаранция някакъв проект да се забави, тя е гаранция за обективност.

Сандов обобщи, че има два компромисни предложения. Едната от тях е връщането на втората инстанция да не е веднага, а до 2024 г. Другата, по думите му, е да времето за разглеждане на процедурата да е шест месеца.

Депутатът от ПП Александър Дунчев каза, че е против поставянето на каквито и да е срокове за възстановяване на втората инстанция. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Делян Пеевски лично поканил Елена Йончева да влезе в листата на ДПС за евровота

Антоанета Цонева: 80% от ръководните постове в РИК-овете са на ГЕРБ и ДПС

ГЕРБ, ДПС и БСП провалиха първото заседание на комисията за "Турски поток"

Кога идват първите осем F-16 Block 70? Министърът на отбраната с график

Въпреки трусовете: ПП-ДБ обявиха, че се явяват заедно на изборите 2 в 1

Рашков напусна комисията за "Митниците": ДПС го "захапаха" за снимките, а той обеща да ги научи да не купуват гласове

Бивш главен секретар на МВР: Стефан Димитров е ходил и на банкет на КАТ

Тристранката обсъжда утре обезщетенията при безработица

Обвинените в контрабанда са били при Петя Банкова и при Асен Василев

След бурна драма: Главчев вече е и премиер, и външен министър

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика