В новия Закон за митниците: 1000 лева глоба за контрабанда на цигари ще има превантивен ефект

92028
В новия Закон за митниците: 1000 лева глоба за контрабанда на цигари ще има превантивен ефект
Снимка: БГНЕС

С 10 гласа "за" и 7 "против" Комисията по бюджет и финанси в 42-рото Народно събрание прие на първо четене законопроект за изменение и допълнение на Закона за митниците, съобщиха от Народното събрание.

Измененията в Закона за митниците позволяват обмен на информация между Министерството на вътрешните работи и Агенция "Митници" чрез регламентиране на достъпа до автоматизираните им информационни системи. Народните представители от Комисията по бюджет и финанси решиха да има и по-висока санкция в случаите на контрабанда на тютюневи изделия. Тя ще се определя на базата на процент от продажната цена на стоките. Минималната глоба ще има превантивно и възпиращо действие и се очаква бъде не по-малка от 1000 лв.

В законопроекта се предлага с цел повишаване на ефективността при събирането на публичните държавни вземания и намаляване сроковете по тяхното събиране да се въведе само един административен акт – решение на митническите органи, което да бъде изпълнително основание за принудително събиране. В законопроекта се предвижда въвеждане на начална дата за начисляване на лихва за забава на дължими публични държавни вземания, включително и установените при последващи проверки и ревизии.

Заместник-министърът на финансите Людмила Петкова коментира, че до година и половина трябва да се направи изцяло нов Закон за митниците. В него се съдържат много разпоредби, които ги има европейските разпоредби и те не трябва да фигурират в националното законодателство, добави тя. По време на дебатите народният представител от ПГ на ГЕРБ Владислав Горанов посочи, че въпреки предоставения достъп до системите за сигурност на МВР, с така направените изменения законът е объркан.

Депутатите от Комисията по бюджет и финанси в българския парламент приеха на първо четене и законопроект за изменение и допълнение на Закона за автомобилните превози. По този начин те удължиха срока за поставянето на фискални устройства в автобусите от градския и междуградския транспорт до 30 юни 2014 г. Народният представител от ПГ на Коалиция за България и вносител на предложението Георги Свиленски отбеляза, че транспортният бранш се сблъсква с технически проблеми и все още не е напълно готов да приведе изцяло дейността си в съответствие на чл. 39 ал. 1 от ЗАП.

Председателят на Комисията по бюджет и финанси Йордан Цонев заяви, че това е последната подкрепа за удължаване на срока и след изтичането му касовите апарати ще бъдат въведени в автобусната мрежа. Народните представители се обединиха около тезата, че въпреки многото технически нюанси коректният бизнес ще намери начин да спазва разпоредбите и няма да нарушава фискалните правила.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика