В страната започнаха масови пререгистрации заради местните избори наесен

7973
В страната започнаха масови пререгистрации заради местните избори наесен
Снимка: БГНЕС

Заселването на избиратели по настоящ адрес за предстоящите местни избори е повече от притеснително. Това каза на пресконференция народният представител от „БСП – лява България” Мая Манолова, предаде „Фокус”.

Според депутата е ясно, че новозаселилите се избиратели ще променят крайния резултат от изборите, особено в малките общини и в малките населени места.

В Кюстендилска област драстично се увеличава промяната на адреси преди изборите

В Кюстендилска област процентът на промяната на настоящия адрес на гласоподавателите е  нараснал значително. От 1-ви февруари до 2...

„Те не се заселват случайно, те се заселват с една цел – да гласуват на изборите и то за определена партия. В случая е без значение кои кметове или длъжностни лица, свързани с кои партии участват в този процес. Необходимо е парламентът да вземе спешни законодателни мерки за пресичане и предотвратяване на изкривяване на вота, чрез новозаселени избиратели. За целта аз и мои колеги внесохме законопроект, който предвижда всички новорегистрирани в нарушение на закона да бъдат заличени и тяхната регистрация да бъде анулирана”, обясни Мая Манолова.

Тя ще настоява парламентарното мнозинство да постави на дневен ред внесения законопроект. Ще бъде предложено извършването на служебна проверка на регистрациите от 1 февруари до 30 април 2015 година, всички регистрирани в нарушение да бъдат дерегистрирани. „Тази злоупотреба трябва да бъде пресечена, изборите трябва да бъдат честни”, допълни Мая Манолова.

Кюстендил е сред областите в страната, където е значителен процентът на промяната на настоящия адрес на гласоподаватели. За периода от 1 февруари до 25 април тази година, настоящия си адрес са променили 1771 души През същият период на миналата година 612 души са сменили настоящия си адрес, предаде Дарик.

Справка за движението на гражданските регистрации е предоставена от МРРБ.

Почти двойно расте броят на хората, сменили адреса си преди изборите

Почти двойно (около 40%) се е увеличил броят на лицата, променили настоящия си адрес от началото на февруари до 25 април в сравнение...

Освен в Кюстендил,  съществени разлики има и в областите Перник, Видин и Монтана. Справката е изготвена във връзка с повишения интерес към темата за гражданските регистрации преди местните избори и отправените множество запитвания към пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

И в деветте общини на територията на областта, преди местния вот се наблюдава раздвижване. Най-голямо е в община Кюстендил- където при 247 регистрирали се по настоящ адрес в първите три месеца на 2014-та за същия период на тази година новите регистрации са 364. Следват общините Трекляно, Дупница, Бобошево и Кочериново.

Справка, разпространена от Министерството на регионалното развитие и благоустройството „във връзка с повишения интерес и множество запитвания“ дали се е увеличила пререгистрацията на хора непоследствено преди вота, показва, че по няколко пъти са се увеличили хората, сменили настоящия си адрес в областите Видин, Враца, Кюстендил, Монтана, Перник, Хасково преди местните избори.

Според Закона за местна власт в дадено населено място могат да гласуват само хора, които имат постоянен или настояш адрес в общината поне 6 месеца преди изборите. Затова пререгистрацията трябва да се направи доста преди тях – те се ще проведат през ноември. В посочените няколко области има значително увеличени на регистрациите по настоящ адрес за първите месеци на тази година в сравнение със същия период на миналата година. Данните са за периода от 01 февруари до 25 април през 2014 г. и 2015 г.

Манолова внесе законопроект за адресните регистрации заради изборите

БСП внася законопроект, който предвижда извършването на проверки за законността на адресните регистрации. Това обясни на брифинг в па...

Най-голям ръст на промените настоящия адрес в сравнение с миналия период има в областите Видин (от 578 на 2967), Враца (от 1139 на 4462), Кюстендил (от 612 на 1771), Ловеч (от 827 на 1600), Плевен (от 1718 на 3578) , Монтана( от 1067 на 2926), Перник (от 691 на 1959), София- област (от 1130 на 4574), Хасково (от 1700 на 4680) и Стара Загора (от 2667 на 4260).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика