Валери Симеонов разкри, че от 2009 г. НСО охранява Ахмед Доган

7537
Валери Симеонов разкри, че от 2009 г. НСО охранява Ахмед Доган
Снимка: БГНЕС

По повод на поискана от мен информация за необходимостта от охрана от НСО на лидера на ДПС Ахмед Доган, ангажираността на длъжностни лица с тази охрана, както и на каква стойност се извършва тя, получих отговор от НСО. Това казва вицепремиерът Валери Симеонов в съобщение, цитирано от пресофиса на заместник-министър председателя. 

Припомняме, че по-рано през октомври Валери Симеонов коментира във Facebook искането си за достъп до информация в официално писмо до началника на Националната служба за охрана (НСО) генерал-майор Данчо Дяков, в което пита на какво основание се охранява от държавната служба почетният председател на ДПС Ахмед Доган. "НСО отказа да ми предостави информация защо охраняват Ахмед Доган и колко средства са изразходвани за тази цел. От службата ми обясниха, че нямам неограничен достъп до класифицирана информация и не съществува обективна нужда аз да знам това. Дори ме предупредиха да не разгласявам това, което така или иначе не знам", написа в своя профил в социалната мрежа тогава вицепремиерът.

НСО не казало на Симеонов защо охранява Доган, вицепремиерът ще пита Румен Радев

"НСО отказа да ми предостави информация защо охраняват Ахмед Доган и колко средства са изразходвани за тази цел. От службата ми обясних...

Сега става ясно, че Симеонов е получил отговор от НСО с изходящ номер КИ - 613 от 02.10.2018 г. „Въпросният отговор описваше изчерпателно законовата уредба, вътрешно-ведомственият документооборот и изискванията за достъп до част от исканата информация, но практически не даваше отговор на по-голямата част от поставените въпроси. Единствената конкретна информация е, че охраната се осъществява от 2009 г. По тази причина, поисках повторно отговор на поставените въпроси и проведох неколкократни срещи с министъра на вътрешните работи, вицепремиера по вътрешен ред и сигурност, както и с началника на Национална служба за охрана", коментира още Валери Симеонов.

"Днес получих писмен отговор от НСО с изходящ номер 2608 от 05.11.2018, в който е изложена максимално допустимата за явно ползване информация, която предоставям на обществеността". 

На въпрос от страна на вицепремиера на какво основание се отпускат суми за охрана на г-н Ахмед Доган, от НСО отговарят: "На основание решение на Комисията по чл. 23 от ЗНСО, състояща се от Началник на НСО, Председател на ДАНС и Главен секретар на МВР, Ръководителите на служба Военна информация и на Държавна агенция „Разузнаване“. Комисията безспорно е установила рискови заплахи, както от територията на България, така и такива, възникнали извън нея. Става въпрос за наличие на застрашеност от чужда държава. Това е наложило необходимостта от денонощна охрана на Ахмед Доган до настоящия момент.

Симеонов пита и от колко години се осъществява охраната му, колко души са ангажирани и какви средства се осигуряват за неговата охрана?

НСО от своя страна посочва, че охраната се осъществява от 2009 г. "Съгласно Закона за НСО, видът, обхватът и времетраенето на охраната, както и друга информация, обективирана в решенията на комисията по чл. 23, не може да бъде разгласявана. Това е така, защото въз основа на нея могат да се правят достоверни изводи за количеството и качеството на използваните сили и средства за гарантиране безопасността на охраняваните лица, което би улеснило планирането и извършването на опити за терористични действия или друго посегателство".

Симеонов пита НСО на какво основание охранява частното лице и бизнесмен Доган

Вицепремиерът Валери Симеонов е изпратил официално писмо до Националната служба за охрана (НСО), в което пита на какво основание се охр...

Валери Симеонов се интересува и каква е точната изразходвана сума до момента и има ли непосредствена опасност за живота на г-н Доган, с която да се оправдаят разходите. Става ясно, че въпреки отказа за предоставяне на точна информация за изразходваните суми за охрана, в писмото изрично се указва, че те са многократно по-малки от сумарните разходи за охрана на лицата, които трябва да бъдат охранявани по силата на закона: президент, министър-председател, председател на Народното събрание, вицепрезидент, главен прокурор.

Валери Симеонов

„Общият размер на месечните разходи за охрана (в т.ч. транспорт) нямат нищо общо с разпространяваните от медиите суми и са съизмерими с месечното възнаграждение на един телевизионен водещ от сутрешен блок или на началник отдел в държавно търговско дружество. По този ред са били охранявани в определени периоди от време и други политици като Лютви Местан, Румен Петков, Иван Искров, и др.

След ерата на социализма, в която по политически причини загубиха живота си и бяха репресирани десетки хиляди български граждани, обявени за „врагове на народа“, за щастие, през новата история на България след 1989 г. не е допуснат случай на политическо убийство с изключение на убийството на Андрей Луканов по неизяснени политически или икономически причини. Подобен случай не бива да се допуска днес, когато България вече е член на Европейския съюз, а не на Варшавския договор", посочва в коментара си към отговорите от НСО вицепремиерът.

Експерт: В никакъв случай не е съмнително, че Ахмед Доган е купил 70% от ТЕЦ Варна

"В никакъв случай не е съмнително, че Ахмед Доган е купил 70% от ТЕЦ Варна, защото това е много важна централа. Това коментира енергийн...

По думите му той периодично ще изисква информация от НСО за наличието на основание за продължаване на охраната на Ахмед Доган от НСО и нейното прекратяване при отпадането или намаляването на степента на застрашеност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Забраната за реклама на хазарта мина на комисия, но едва ли ще стане факт

Петков: Пеевски и Борисов не притежават тази държава (ВИДЕО)

ПП-ДБ, БСП, "Възраждане" и ИТН свалиха председателя на парламента (ВИДЕО)

Пеевски за обединението срещу Желязков: Видяхте неограничения кеш на коалицията на пудела (ВИДЕО)

Борисов: Честито на новата сглобка, ние се отървахме от ПП (ВИДЕО)

Проблем с кворума в парламента, ГЕРБ и ДПС опитват да спасят Росен Желязков

ИТН: ПП-ДБ провалиха кворума, спасявайки Росен Желязков (ВИДЕО)

Искрен Митев и "Възраждане" в пореден сблъсък: Стигна ли се до бой в парламента?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com